Patru angajați ai Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Ștei au fost trimiși în judecată pentru mai multe infracțiuni de supunere la rele tratamente și purtare abuzivă față de bolnavi, după ce au fost filmați bătând, umilind și agresând pacienții internați.
Potrivit unui comunicat de presă remis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, acțiunile inculpaților, săvârșite în perioada 7 septembrie 2024 – 14 septembrie 2024 împotriva unor pacienți, au fost surprinse de camerele de supraveghere video din incinta spitalului.
Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea a finalizat miercuri, 9 iulie, urmărirea penală și a dispus trimiterea în judecată a patru angajați la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Ștei, plasați în cursul urmăririi penale sub control judiciar, menționează sursa citată.
Conform informării detaliate a parchetului, într-o singură zi, pe 9 septembrie 2024, unul dintre angajați, supraveghetor în secția de bărbați, a fost filmat atacând mai mulți pacienți pe care i-a lovit cu un cablu peste spate, i-a izbit cu piciorul în zona lombară, a folosit o baghetă de PVC pentru a lovi un pacient ținut de alți bolnavi ori i-a pocnit cu pumnii și picioarele chiar în timp ce mâncau.
Un alt angajat, infirmier, a fost filmat lovind violent mai mulți pacienți în cap, atât în sala de mese, cât și pe coridor. Unul dintre bolnavi a fost bătut atât de puternic încât a avut nevoie de 7-10 zile de îngrijiri medicale, susțin anchetatorii.
Un al treilea angajat supraveghetor, a pălmuit un pacient doar pentru că a încercat să ia un cotor de măr de pe masă. Violența nu s-a oprit aici, căci câteva minute mai târziu, bărbatul a fost lovit cu piciorul în omoplat și braț, atât de tare încât și-a răsturnat mâncarea pe masă.
De asemenea, al patrulea, și el supraveghetor în spital, a lovit de trei ori cu pumnul în zona umărului un pacient așezat pe scaun care încerca să-și ia bolul cu mâncare, l-a bătut pe un alt internat chiar în timp ce mânca și a lovit un pacient cu pumnii în zona spatelui și în cap, în zona parietală.
La efectuarea urmăririi penale, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor – Serviciul de Investigații Criminale.
Dosarul penal al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea a fost trimis spre competentă soluționare, Judecătoriei Beiuș.