Obiceiuri de Rusalii in Bihor. Cum sarbatoreau strabunii Pogorarea Duhului Sfant

Pogorarea Sfantului Duh este o sarbatoare crestina importanta care se tine intoteauna duminica, la 10 zile dupa Inaltare si la 50 de zile dupa Pasti. De aceea sarbatoarea crestina mai poarta denumirea de Cinzecime. E totodata sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine. In urma cuvantarii insufletite a Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism aproximativ 3.000 de suflete, care au alcatuit cea dintai comunitate crestina din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai tarziu.

De sarbatoarea Rusaliilor apartin o sumedenie de datini, traditii, obiceiuri, superstitii, credinte si rituri religioase populare.

In Bihor, se obisnuia sa se aduca la biserica oale si diferite vase ce urmau a fi folosite pentru a se face mancare in restul anului, in care se punea faina si sare amestecate cu furaje. Animalele care se infruptau din aceasta mancare sfintita de preot erau aparate fata de vraji si spirite rele. Din faina binecuvantata la biserica se facea paine pe vatra, indicata pentru femeile care isi doreau sa ramana insarcinate sau pentru cele gravide, cele din urma fiind astfel sigure ca vor da nastere unor copii sanatosi si frumosi.

La sate, in special, se pastreaza traditia ca in aceasta zi sa se duca la biserica pentru sfintire crengi de tei si nuc, acestea simbolazand limbile de foc ale puterii Sfantului Duh, care s-a pogorat peste Sfintii Apostoli. Aceste crengute se agata apoi la streasina caselor sau la icoane. Se spune ca acestea te vor apara de cele rele, acestea capatand puteri miraculoase pentru vindecarea celor care sufera de surzenie. Ramurile de tei folosite la Rusalii sunt pastrate peste vara pentru a putea fi folosite in practicile de alungare a furtunilor si a grindinii.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri