Senatorul Cornel Popa acuza Fiscul ca face controale la comanda si distruge mediul de afaceri. Declaratie politica

Relația dintre Agenția Naționala de Administrare Fiscală (ANAF) și contribuabili s-a înrăutățit în ultimii doi ani, din cauza presiunii pentru colectarea unor sume mai mari la bugetul de stat, sustine senatorul bihorean , Cornel Popa, intr-o declaratie politica pe care o redam mai jos:

Presiunea este cu atât mai mare în prezent, având în vedere că veniturile bugetare se află la minime istorice ca procent în PIB.

Săptămâna trecută, inspectorii Fiscului au făcut controale la cei care vând fructe și legume în sistem en-detail. Valoarea amenzilor și confiscărilor se ridică la 3 milioane lei, inclusiv 26 tone de fructe și legume. Controalele ANAF s-au intensificat dar și erorile au crescut. Și asta costă statul român peste un miliard de euro, mare parte deja încasați și care vor fi dați înapoi contribuabililor cu dobânzi penalizatoare.
Rata de încasare a sumelor constatate, în urma inspecțiilor fiscale, este de 5%, de unde reiese faptul că restul sumelor sunt contestate în instanţă şi, cel mai adesea, câştigate. De ce? Pentru că sunt controale făcute la normă, sunt controale care trebuie să aducă bani la buget, cu orice preţ, nu să corijeze greşeli ale celor care conduc afaceri în România. Iar zilele acestea înţelegem urgenţa cu care trebuie colectate sumele, văzând că Guvernul nu-şi poate respecta Programul de guvernare, din lipsa banilor!

Controalele sufocă firmele, aşadar, însă fără niciun rezultat palpabil pentru bugetul de stat. Din contră, toate aceste presiuni asupra afacerilor îi determină pe antreprenori şi pe cei care mai au curajul să fie întreprinzători să renunţe, să închidă, să deschidă alte firme sau, tot mai des în ultimii ani, să plece din țară. În sudul țării se mută firmele în Bulgaria, în vestul țării se mută în Ungaria… Iar România are de pierdut o dată în plus.

Stimați colegi,
Consider că un mediu de afaceri sănătos este aidoma unei societăți sănătoase. Așa cum nu este de dorit sa avem o societate doar cu oameni bogați și oameni săraci, extremele, fără clasă de mijloc, fiind exemplul unei societăți cu șanse mari de îmbolnăvire, nici în mediul de afaceri nu sunt de dorit doar mastodonții industriali și întreprinderile foarte mici.
În ultimii ani, statul a creat peste 100 de organisme cu competențe de control, la nivel național, pentru fiecare act pe care îl emite, iar unele dintre ele își suprapun atribuțiile și sufocă mediul de afaceri. Nici nu poate fi altfel în situaţia în care, spre exemplu, o unitate de alimentaţie publică este invadată din senin de trupe mascate, sub pretextul că au o informaţie, sperie clienţii, apoi pleacă exact cum au venit, fără să semneze în registrul de control şi fără să spună care a fost motivul controlului. Aceste lucruri se întâmplă în România, iar noi, cei din PNL, insistăm în zadar asupra mediului de afaceri să manifeste curaj şi să facă noi şi noi investiţii. Abuzurile instituţiilor de control taie orice elan, orice dorinţă de a mai deschide o nouă afacere în ţară.

Mediul de afaceri trebuie sprijinit, nu distrus!
Astfel, echilibrarea relației dintre controlor și cei controlați este binevenită, plecând de la ideea că Fiscul trebuie să aibă și un rol de educare și prevenire a greșelilor. Niciun agent economic nu ar trebui sancționat înainte de a fi îndrumat.
Organele de control fiscal trebuie să devină din câine de pază partener și stimulator al contribuabililor de bună-credință.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri