“Perla ascusa din maruntaiele pamantului pe care merita sa o vizitezi. E la doar 200 de km de Oradea

Salina Turda a fost inclusă într-un top al „destinaţiilor de călătorie incredibile despre care nici nu aţi ştiut că există” de către site-ul american Business Insider, în contrast cu atracţii turistice tradiţionale, cum sunt cetatea Vaticanului din Roma, turnul Eiffel din Paris sau catedrala Westminster din Londra. Este prezentată în acest top după Saint Pierre et Miquelon, o insulă din apropierea ţărmului Canadei, considerat a fi ultimul vestigiu al controlului Franţei asupra Americii de Nord, unde localnicii încă mai vorbesc limba franceză.

Salina Turda a cunoscut, în ultimii ani, o creștere constantă a numărului de turiști. Oamenii vin pentru a vedea puțurile săpate în sare vreme de sute de ani, dar și pentru a se bucura de atracțiile moderne, care le stau la dispoziție ca urmare a modernizării salinei, din anul 2009.
E vorba de un lift panoramic, o roată care amintește de celebra Golden Eye din Londra, un lac subteran cu apă sărată pe care turiștii pot naviga cu ajutorul unor bărci, terenuri de sport sau un amfiteatru cu scaune încălzite.

Contează, de asemenea, și faptul că aerul din salină are importante proprietăți curative. Acesta este folosit pentru tratarea unor afecțiuni ale aparatului respirator. În interiorul salinei funcționează o bază modernă de tratament, care pune în valoare și proprietățile apei sărate.
Salina Turda are o poveste care începe în urmă cu mai mult de două mii de ani. Există dovezi arheologice care arată că exploatarea sării în zona Durgău a început încă din epoca preromană. Cel mai probabil, micile exploatări de sare din epoca dacică erau cele de suprafață. De altfel, salina are și în prezent statutul de muzeu al mineritului, iar aceste utilaje pot fi văzute și în acum.
Salina Turda poate fi vizitată zilnic între orele 9.00 și 16.00, de luni până duminică. Biletul de intrare costa 30 de lei pentru adulti, respectiv 15 lei copii/studenți, elevi.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri