Ziua Universală a Iei, marcată de social-democratele din Bihor

Organizația Femeilor Social Democrate din municipiul Oradea și județul Bihor, în parteneriat cu Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca ”Gheorghe Șincai”, au sărbătorit, miercuri, în parcul noului sediu al Muzeului „Tării Crișurilor”, Ziua Universală a Iei.

Manifestarea a debutat cu o prezentare, în grai neaoș, a peste 40 de costume populare și numeroase obiecte din gospodăria tradițională bihoreană, unele cu vechime de peste 100 de ani. In cadrul unui miniatelier, pe parcursul evenimentului, a fost brodată o ie specifică zonei Beiușului, iar spectatorii au fost serviți cu renumitele plăcinte beiușene și cozonaci. Parada costumelor populare a fost urmată de prezentarea unei colecții vestimentare, intitulată ”Rustica”, semnată de designerul Ioana Georgescu care a reinterpretat ia într-o viziune avangardistă.

În a doua parte a evenimentului a fost adus în prim plan cântecul și dansul din toate zonele Bihorului.
Au evoluat Ansamblul folcloric ”Floarea Barcăului” din Marghita, grupul ”Zestrea comunei Brusturi”, Ansamblul ”Muguri și Mlădițe” din Beiuș , Ansamblul ”Datina – Dubașii din Bihor” din comuna Țețchea precum si interpretii Aurica Vaida, Alexandru Carțiș și Iuliana Chelu.

Distribuie informația
Alte știri