Varza de Toboliu ar putea deveni marca inregistrata europeana. Demersul e insa lung si anevoios. In localitatea bihoreana, Toboliu se cultiva varza inca din 1242, an in care a fost atestat documentar satul. De-a lungul vremii s-au eliberat peste 200 de certificate de producator, iar leguma a devenit un ambasador al zonei.
Comisia care evalueaza la nivel european produsele inscrise pentru a obtine aceasta marca atat de dorita, este extrem de exigenta, cerintele sunt mari, dar Ministerul Agriculturii a dat deja o prima acreditare pentru Varza de Toboliu. In cursa mai sunt: Telemeaua de Vaideeni, Branza de burduf de Bran, Gemul de rubarbar, Salata tulceana cu icre de stiuca, Virsli de Hunedoara, Paine de Pecica, Ceapa de Pericei si altele.
In prezent, Romania are, la nivel european, trei produse cu indicatie geografica protejata (IGP): Magiunul de prune de Topoloveni, Salamul de Sibiu si Novacul afumat din Tara Barsei, in timp ce Telemeaua de Ibanesti este inregistrata ca avand denumire de origine protejata (DOP).