Azi, de la ora 18.00, va avea loc premiera filmului „Usturoi” la Cinema Palace, Lotus Center, în prezenţa scenaristului şi producătorului filmulului, Radu Băzăvan.
Asociţia Cultura în Mişcare a fost, joi seara, gazda unei conferinţe privind discriminarea şi diferitele sale manifestări în societatea românească. Primul invitat al serii a fost Petre Florin Manole, absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București, membru al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Acesta a explicat faptul că termenul de „ţigan” are un sens peiorativ, iar primul termen folosit la adresa etniei din care face parte este cel de „rom”.
În partea a doua a serii, organizatorii conferinţei „Discriminarea nu este ereditară” au prilejuit întâlnirea orădenilor cu bloggerul, scenaristul şi producătorul filmului „Usturoi”, Răzvan Băzăvan. Filmul este o producţie independentă, care s-a bucurat de sprijinul regizorului Lucian Alexandrescu. Ideea realizării filmului i-a venit lui Răzvan Băzăvan în timp ce curăţa usturoi, obligat de soţie, care pregătea un sos pentru mâncare. „Este un film făcut din pasiune. Am filmat în 16 zile, dar ne-a luat doi ani la montaj, iar alţi doi să-l băgăm în cinematografe. Sunt cinci ani în total. Este un film care a costat foarte multă muncă. Nu am avut un star în film. A pornit de la experienţa mea cu cei de etnie romă. Toţi mi-au spus dacă tot îmi plac aşa mult ţiganii, de ce nu-i iau acasă. Nu am avut cum, aşa că am făcut un film cu ei. De regulă, la 40 de ani, barbatii îşi i-au amantă şi un Mercedes, dar nevastă-mea nu a fost de acord să îmi iau amantă şi Mercedes, aşa că am realizat un film”, povesteşte Răzvan Băzăvan.
Povestea redă prietenia etnică dintre doi copii, Nicuşor (Sebastian Topan) şi Eremia (Darius Stoica), care decid să se facă actori pentru a deveni bogaţi, ajutându-l astfel pe fratele lui Eremia, din clanul Ceapă, să se însoare cu fata pe care o iubeşte, dintr-un alt clan, Usturoi. Cei doi pornesc dintr-un sat din Sălaj către Cluj-Napoca, pentru că „Hollywood e prea departe”, iar spre seară trebuie să se întoarcă înapoi. Aventura lor este presărată cu o serie de peripeţii, ei fiind obligaţi să călătorească pentru a ajunge la Cluj-Napoca, ba cu căruţa, ba cu tractorul, ba cu o Dacie cu care şoferul îşi plimba berbecul ca pe un căţel, ba cu un manelist-mafiot.
Filmul abundă în replici savuroase, ineditul unor situaţii amintind de filmele lui Kusturica. Este totuşi un film autentic românesc, făcut cu multă trudă de o echipă de tineri, care merită toată aprecierea noastră.