Tot mai putini ”highighiși”. La festivalul viorii cu goarnă ”Dorel Codoban” s-au inscris doar 6 instrumentisti

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, în colaborare cu Primăria Roşia a organizat, duminica, ediția a V-a a Festivalului viorii cu goarnă ”Dorel Codoban” în comuna Roșia.
În cadrul festivalului s-a desfășurat și concursul care să desemneze cel mai bun ”highighiș”. Festivalul are ca scop descoperirea de noi talente şi încurajarea soliştilor instrumentişti, pentru de promovare viorii cu goarnă – instrument emblematic al județului Bihor, și poartă numele regretatului instrumentist și meșter de viori, Dorel Codoban.

Juriul concursului a fost format din: Adrian Miescu, dirijorul orchestrei Ansamblului artistic profesionist ”Crișana”, Leontin Ciucur, directorul Ansamblului artistic profesionist ”Crișana” și reputatul folclorist Crăciun Parasca. Pe lângă priceperea în mânuirea arcușului, juriul a apreciat prezența scenică și ținuta concurenților.

Câștigătorii au primit plachete, premii în bani și straițe cu produse de Roșia. Marele premiu al concursului a fost o vioară cu goarnă confecționată de meșterul Marius Mihuț din Cihei. Deși în concursul din acest an s-au înscris numai șase instrumentiști, nivelul lor a fost foarte bun. Juriul a acordat Marele premiu lui Florin Cristian Laboș, 24 de ani, din Beiușele (com. Curățele); locul I a revenit lui Florin Marcel Morar din Aușeu, locul II lui Ioan Isai din Roșia, iar locul III lui Sebastian Cionca din Ștei.

După concurs, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor a invitat spectatorii la un program folcloric în cadrul căruia au evoluat ansamblurile şi soliştii „Codrenii Bihorului” din Roşia, „Doina Şteiului” din Ştei, ”Muguri și mlădițe de tezaur” din Beiuș, ”Floarea Barcăului” din Marghita, ”Cununa de pe Criș” din Tilecuș precum şi soliștii vocali Adriana Știube, Surorile Tomele, Denisa Mihele, Nicoleta Cuciula, Andreea Zăvoian, Simona Cap și Marioara Matiuța.
Potrivit estimărilor localnicilor, festivalul a atras pe tot parcursul zilei aproximativ 2.000 de spectatori din comuna Roşia, dar și din Beiuș și Oradea.

Distribuie informația
Alte știri

This will close in 4 seconds