Cum se sarbatorea 23 august inainte de 1989. Care este semnificatia zilei

Inainte de decembrie 1989, in fiecare an, 23 august era un prilej de mare sarbatoare, momentul fiind marcat printr-o serie de activitati in cinstea cuplului Ceausescu si a partidului unic.

Parade fastuoase, materiale de propaganda, demonstratii ale oamenilor muncii, cantece pionieresti, marsuri militare sau spectacole omagiale erau doar cateva dintre manifestarile organizate in „Epoca de Aur” pentru a celebra aceasta zi .

Pregatite cu cateva luni inainte, activitatile dedicate datei de 23 august in care Romania a intors armele impotriva Germaniei naziste si s-a alaturat Coalitiei Natiunilor Unite s-au transformat intr-un omagiu adus conducatorului mult iubit, Nicolae Ceausescu. Astfel de evenimente aveau loc anual si in judetul Bihor, ca peste tot in tara.

Ziua mai are o semnificatie istorica. “ Pe 23 august 1939 se semneaza la Moscova celebrul pact Ribbentrop Molotov care marcheaza istoria europeana şi celebrul protocol secret care ne afecteaza in mod direct fiind vorba de Basarabia. Acest pact pregateste socul psihologic din vara anului 1940 pentru romani”, spunea istoricul Mihai Manea.

Distribuie informația
Alte știri