FOTO-VIDEO : Pregătiri intense pentru a porni noua centrală pe gaz din Oradea. Am filmat NOUL CET

Responsabilii de proiectul noii centrale pe gaz de la CET păstrează o oarecare rezervă în a oferi termene concrete privind funcţionarea acesteia la capacitatea sa maximă. Lucrările sunt finalizate în proporţie de 99%, toate echipamentele aflându-se deja în teste „la rece”, urmând să se treacă, în luna martie, şi la testele „la cald”, adică cu gazal în instalaţie.

Problemele birocratice par să fi complict lucrurile la trecerea vechiului CET, care funcţionează din 1966 şi care-şi trăieşte ultimele zile, pe noul sistem ultra modern. Potrivit managerului de proiect, Ioan Maghiar, s-a realizat recepţia la terminarea lucrărilor pentru staţia de reglare/măsurare gaze naturale, această componentă de instalaţie aflându-ne în faza de predare către statul român, respectiv în administrarea Transgaz. Până în prezent, procedura de predare-primire a fost parcursă îm proporţie de 90%. “Ca să putem opera trebuie să avem activ un protocol de predare-primire cu Transgaz. E o problemă de câteva zile. Staţia şi conducta aferentă sunt deja sub presiune, adică umplute cu gaz. Dacă se semnează acest protocol vom avea gaz pe conductele din interiorul CET-ului nou. E o chestiune de zile”, a explicat Ioan Maghiar. Din acest moment, se pot face probele „la cald” la cele două cazane cu apă fierbinte. „Când se dă drumul la gaz, putem demara şi testele „la cald” de la cazanele cu apă fierbinte”.
O altă problemă este legată de Transelectrica, unde şi aici procedurile birocratice sunt parcurse în procent de 90%. „În momentul în care pornim turbina, trebuie să facem ceva şi cu curentul electric produs. Astfel, pe perioada de probe trebuie să agreăm o formulă cu Transelectrica de furnizare a curentului electric pe perioada de probe în sistemul naţional de transport energie. Mai avem nevoie de două autorizaţii şi de la Transelectrica”, a precizat Ioan Maghiar. Când toate aceste avize, de la Transgaz şi Transelectrica vor fi obţinute, se va putea trece la proba de 72 de h, când, întregul sistem va trebui să funcţioneze neîntrerupt 72 de ore, atunci urmând să se facă recepţia echiopamentelor. E posibil ca în luna martie această probă se se realizeze. În ce priveşte orpirea vechii instalaţii de la CET şi trecerea pe noua centrală, responsabilii se feresc să mai ofere vreun termen.
Pornirea turbinei e condiţionată de avizele de la Transelectrica, societate care trebuie să preia în reţea curentul produs. Testele turbinei sunt programate în martie. „Suntem în faza obţinerii avizelor pentru echipamente, în acest moment nu avem încă autorizaţia de funcţionare de la Transelectrica”, a precizat managerul de proiect, Ioan Maghiar.

„Investiţia este realizată în proporţie de 99%. Suntem în perioada de teste „la rece”, pentru cazanele de apă fierbinete, pentru turbină, pentru staţia de pompe, pentru staţia de tratare chimică apă, pentru staţia de epurare, pentru staţia electrică de joasă tensiune, pentru transformatoare. Aceste teste până în luna martie se vor finaliza toate. La turbină suntem în faza de a face prima pornire, la rece. „La cald”, urmează, în luna martie, după ce se vor realiza procedurile cu Transgaz şi Transelectrica”, ne-a declarat ing. Liviu Vereha, şef şantier Elsaco.

Ordinul de începere a lucrărilor la proiectul de realizare a unei noi surse de producere a energiei termice a fost dat de către beneficiar, Primăria Oradea, în noiembrie 2014. Investiţia a cuprins pe lângă realizarea unor noi construcţii şi montarea unor echipamente specifice. Turbina cu gaz, ce provine din tehnica de aviaţie, este este prima turbină aeroderivativă de această capacitate livrată în România de General Electric. Turbina antrenează generatorul electric şi gazele care ies din turbină la temperatura de 500 de grade, trec prin cazanul recuperator şi evacuate la coş la o temperatură de circa 100 grade. Cazanul recuperator va produce energie termică (41 de MW termici) care asigură necesarul de căldură pentru prepararea apei calde sanitare, pentru toţi consumatorii din Oradea şi Băile Felix. Turbina are o putere de 46 MW electrici, energie livrată în sistemul naţional. Aceste echipamente au costat o treime din totalul contractului de lucrări pentru noua centrală.
Pentru a suplimenta necesarul de apă caldă, respectiv căldură, necesare îndeosebi în timpul iernii, au fost construite alte două cazane de apă fierbinte, cu o putere de 100 Gcal pe oră, fiecare. Acumuluatorul de căldură este o altă componentă impresionantă a ansamblului, având o capacitate de înmagazinare de 9.000 mc.
Cele trei coşuri de fum noi ridicate în curtea CET au înălţimi variabile de la 40 la 55 m. Coșurile de fum sunt prevăzute la partea superioară cu un dispozitiv toroidal (rezervor) umplut cu ulei pentru amortizarea și reducerea amplitudinii oscilațiilor coșului, astfel nefiind necesară ancorarea suplimentară a acestora.
Pentru asigurarea funcționalității instalațiilor au mai fost montate două cazane de abur saturat, stație de compresie gaze naturale, stație electrică, stație de tratare chimică a apei, instalații electrice, de automatizare și control.
Întreaga investiţie la noua sursă se ridică la suma de 242.588.752,40 lei (fără TVA).

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”108248014930860277623″ ualb=”6254217996101295905″ imgl=”fancybox” style=”floor” row=”4″ size=”220″ num=”30″ border=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]

Distribuie informația
Alte știri

This will close in 4 seconds