De vineri, 27 octombrie, accesul turiştilor în aşezarea antică din Munţii Orăştiei va fi deschis, după aproape o lună. Monumentul UNESCO a fost închis la începutul acestei luni pentru o serie de lucrări de restaurare şi conservare efectuate după aproape patru decenii.
Au fost montaţi noii stâlpi din lemn de stejar, de diferite dimensiuni, pentru a înlocui stâlpii vechi din anii 1980, distruşi sau putreziţi, care dădeau o formă spectaculoasă sanctuarului antic.
„Ei reprezintă de fapt structura portantă a unor încăperi concentrice din interiorul templului. Soluţia a fost alesă pentru a sugera vizitatorilor faptul că acolo a existat o structură construită. Ea sugerează volumetria interioară a acestui edificiu din antichitate, îi redă contururile şi descrie perimetrul încăperilor interioare”, spune istoricul Gelu Florea, coordonatorul şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.
Până la 1 decembrie, situl va fi deschis între orele 09.00 -18.00. Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a Daciei pre-romane, datează de peste două milenii, iar ruinele ei se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“.