Lucrările de restaurare a Palatului Baroc au demarat de mai bine de două luni. Vor dura 3 ani. Reabilitarea monumentului a început în decembrie 2017, iar până în prezent, pe parcursul a două luni, au fost executate următoarele lucrări: în subsol (descongestionarea subsolului, demontarea construcțiilor parazitare, îndepărtarea instalațiilor învechite, îndepărtarea tencuielii nerespirante, injectarea fisurilor cu mortar din var hidraulic, înlocuirea cărămizilor macerate din zidărie, pregătirea spațiului pentru puțul liftului); la aripa sudică a clădirii (montarea de schele, demolări la nivelul șarpantelor, îndepărtarea învelitorii din țiglă și înlocuirea pieselor degradate); în exterior (realizarea rețelei de incendiu). De asemenea, au demarat lucrările de restaurare a componentelor artistice (sondaje de parament la ancadramentele de piatră ale ferestrelor, lucrări de cercetare, conservare și restaurare a picturilor murale în mai multe săli de la etajul I.)
Proiectul inițial a fost modificat. În acest sens, a fost proiectat un lift, care să permită accesul persoanelor cu dizabilități la fiecare palier al clădirii. La finalizare, respectiv peste 3 ani, o parte se va axa pe latură gastronomică, o alta spatiu muzeal.
“Nu intenționăm să închidem clădirea, ci, dimpotrivă, vrem să o deschidem în fața oamenilor. Vor fi spații dedicate evenimentelor, într-un cadru mai „istoric-baroc”, care să poată fi accesibil nu doar anumitor tipuri de evenimente sau activități cu profil cultural sau religios, ci trecând peste acestea”, spune Bocskei Laszlo, episcopul romano-catolic de Oradea.
Foto: crisana.ro