Drumul Mariei Bucur-Deckard. De la copilaria in satul bihorean Apateu la varful lumii academice americane

Este profesor universitar la Indiana University, unde preda istoria Estului Europei si studii de gen, a scris 9 carti, a fost directoare a Institutului de Studii Rusesti si Est-Europene, a Departamentului de Studii de Gen, vice-decana a Programului de Studii Globale si Internationale, Presedinta a Asociatiei Americane de Studii Slavice si Est-Europene.

Ziare.com va face cunostinta cu Maria Bucur-Deckard.

Cu radacinile intr-un sat transilvanean si cu varfurile in lumea academica americana, ca sa citez din prezentarea care v-a fost facuta la ceremonia in care ati primit, luna aceasta, titlul Doctor honoris causa al SNSPA. Unde in Ardeal?

La Apateu, langa Oradea, acolo de unde era bunica mea, care insa cand era fatuca a plecat de acolo la Oradea si apoi la Bucuresti. Eu m-am nascut la Caritas. Dar cum parintii mei lucrau la Slobozia, pe mine pana la 6 ani m-a crescut bunica. Povestile ei se invarteau in jurul satului, mergeam la ea in sat vara. Asta a facut parte din copilaria mea in mod organic. Chiar daca am fost o persoana urbana, intodeauna mi-a fost dor de padure si de un sat, de aceea acum traiesc intr-o padure. Citeste interviul integral

 

Distribuie informația
Alte știri