Prin proiectele de regenerare urbană, municipalitatea are în vedere reamenajarea zonelor unde s-a constatat un grad accentuat de degradare, fie prin demolarea unor clădiri dezafectate, fie prin preluarea unor terenuri și regândirea întregului spațiu ca o zonă utilă și plăcută pentru locuitorii zonei.
Până în prezent Primăria Oradea a lucrat în cartierele de blocuri în principal pe câteva componente, cum ar fi amenajare de parcari și spatii verzi, îngrijirea acestora prin parteneriate cu asociațiile de proprietari precum și închiderea containerelor de gunoi în incinte.
„Am identificat două zone în care vom aplica acest concept de regenerare urbană prin co-urbanizare: în zona fostei piețe Velența, strada Eftimie Murgu, care nu arată bine, și în zona Sovata-Carpați, mai exact în zona străzii Fagului, unde există construcții înghesuite în cartierul de blocuri, pe care, în urma unei proceduri de expropriere pentru regenerare urbană urmează să le preia primăria, iar zonele respective să fie complet amenajate”, spune primarul Ilie Bolojan.
O noutate în ceea ce privește realizarea acestor proiecte de regenerare urbană este faptul că ele vor fi prezentate comunității locale la întâlnirile care vor avea loc cu locatarii din zonă, fiind definitivate după consultarea acestora.
“Ne propunem ca în fiecare an Primăria Oradea să realizeze două proiecte de regenerare urbană în cartierele de blocuri”, a mai adăugat primarul Ilie Bolojan. Până în toamna acestui an, în zona străzii Milcovului nu va ramane nimic neasfaltat, se vor amenaja locuri de parcare, un teren de joacă și un parc, da asigurari edilul.