Cum s-a produs incendiul de la Palatul Episcopal. Explicatiile autoritatilor – LIVETEXT

Instituţia Prefectului judeţului Bihor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean au anuntat o Conferinţa de presă comună, referitoare la incendiul produs la Palatul Episcopiei Greco – Catolice din Oradea.

DECLARATII:

Prefect Ioan Mihaiu:

Am considerat ca este nevoie sa convocam aceasta conferinta de presa pentru a informa cat mai corect asupra evenimentului neplacuut. Au aparut tot felul de informatii, unele complet neadevarate, unele rupte de realitate si vrem sa va informa despre cum s-a actionat.

Prim – adjunctul inspectorului şef, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, domnul maior Csilik Alexandru

Sesizarea la 112 a fost primita la ora 21.49 minute, moment in care au fost alertate primele echipaje ale Detasamentului 1 care au ajuns la locul incendiului dupa 2 minute. La sosirea echip. incendiul se manifesta violent la acoperisul Palatului si la o parte a etajului 1. In prima faza au plecat catre locul incendiului 2 autospeciale de lucru cu apa si spuma si o masina la inaltime. S-a format un dispozit de oua tevi de refulare a apei, in interiorul Palatului, la etajul 1. Echipajul a avut misiunea de recunoastere, respectiv pentru stingerea incendiului. Primul dispozitiv s-a realizat in 5 minute de la sosire. Concomitent s-a realizat calarea autoscarii care a durat putin mai mult dupa care s-a inceput refularea apei la inaltime, direct pe acoperisul Palatului. Seful de tura a solicitat forte si mijloace in sprijin. Astfel au fost suplimentate fortele cu inca doua autospeciala. La 22.15, am ajuns la locul interventiei, vazand amploarea incendiului am solicitat sprijinul tuturo fortelor disponibile in municipiu. Am cerut inca doua autospeciale din ! Mai si inca una in Sacuieni. A fost activata grupa operativa a Inspectoratului. In final au fost mobilizati 114 pompieri si 6 ofiteri care au actionat cu doua autoscari si 10 autospeciale, intervenind atat din interior cat si din exterior. AM solicitat sprijinul Politiei si Jandarmeriei pentru a evacua Piata. De asemenea persoanele care locuiau in aproipere s-au autoevacuat. Incendiul a fost lichidat la ora 00.35 impiedicandu-se propagarea acestuia la parter si la cladirile invecinate. Suprafata afectata: aproximativ 1300 mp la acoperis si etajul I.

Astazi s-a intrunit o comisie de analiza. Sunt mai multe ipoteze luate in calcul. In momentul in care cercetarea va fi gata vom reveni cu informatii privind cauza incendiului

Alin Hanis

Politia si Jandarmeria au asigurat zona. In aceasta dimineata ne-am sesizat din oficiu pentru infractiunea de distrugere. In continuare vom securiza zona pana cand vom fi siguri ca nu mai sunt pericole pentru cetateni. Recomandam sa se evite zona.

Ioan Mihaiu, prefect Bihor

Au aparut unele informatii care sunt complet neadevarate, cum ca ISU a intervenit dupa jumatate de ora ( de fapt s-a ajuns in doua minute) sau ca nu s-a intrat in cladire pentru stingerea focului din interior (s-a facut si asta, in 5 minute). Din punct de vedere tehnic, nu se intervine intr-o cladire daca nu sunt victime sau daca se pune in pericol viata pompierilor. upa o jumatate de ora pompierii au fost retrasi in exterior pentru ca incepuse sa cada acoperisul. Au fost informatii ca hidrantii nu au functionat. Nu este adevarat. Trei nu au avut presiune, dar tot timpul a existat sursa de apa, nu a fost intrerupere in utilizarea sursei de apa.

Prim – adjunctul inspectorului şef, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, domnul maior Csilik Alexandru

La ora 20.46 am fost sesizati prin 112 despre o flama care a aparut la un corp de iluminat de pe strada Mihai Pavel. In asfel de situatii, noi solicitam interventia echipajelor de la Electrica, ceea ce am facut si ieri. Echipajul Electrica au ajuns , cand au ajuns acolo, lampa functiona si nu erau semne vizibile de flacari. Iluminatul ornamental este legat la iluminatul public. Din cate stim sistemul de iluminat ornamental este al Episcopiei dar se alimenteaza de la sistemul public. Astazi s-au facut noi verificari, acel corpt de iluminat nu prezinta defectiuni.

Anton Cioba, reprezentant Episcopie Greco Catolica:

Toata lumea si-ar fi dorit ca incendiul sa se stinga imediat. Ne-am fi dorit sa nu arda acoperisul, tavanul, etc. In acelasi timp, fiind de fata, este evident ca devii sensibil si emotional si iti doresti ca fortele sa intervina cum vrei tu. In acelasi timp ei au niste reguli si este normal ca crezi ca ei si-au dat tot concursul. Nu pot sa spun ca au actionat bine sau rau. Nu criticam, nu judecam. Nu exista asigurare de incendiu, cladirea nu este data in folosinta, s-a facut doar fatada, nu este asigurare pentru incendiu, din pacate. Exista o comisie la nivelul Episcopiei, la valoarea pagubelor materiale si de patrimoniu. Inauntru nu existau tablouri, lucruri de valoare sau arhiva.

Raspunsuri la intrebari:

Pe strada Mihai Pavel , cablurile electrice sunt amplasate pe mijlocul strazii din din aceasta cauza, acolo interventia a fost putin intarziata.

Dupa primirea primului apel, la 20.46, a fost sesizat imediat echipajul Electrica. La astfel de interventii solicitam interventia Electrica. Ei nu sunt in subordinea noastra. Echipajul a ajuns acolo dupa 30-40 de minute, spune prefectul care a vorbit cu un sef de la Electrica. Au fost anuntate toate societatile de servicii , Compania de Apa, Distrigaz etc.

Care sunt pistele pe care le verifica anchetatorii in privinta izbucnirii incendiului?

Palatul Episcopal este sicilat, au fost facute fotografii. In acest moment nu se poate spune exact care a fost cauza producerii incendiului. Nu vrea nimeni sa se grabeacsa. Cercetarea se face si de catre ISU si de catre Politie.

Specialistii in constructii recomanda ridicarea grinzilor care au caut pentru reducerea presiunii insa deocamdata s-a luat decizia de a amana aceasta operatiune.

Reprezentant ISU:

In timpul saptamanii noi verificam toate obiectivele si sursele de apa. Acesti hidranti au fost verificati de mai multe ori in acest an si corespund exigentelor noastre. Ei aveau presiune dar nu suficienta pentru incendiul de aseara care a fost foarte mare si necesita multa apa. AM avut 5 hidranti si 6 motopompe. AM consumat foarte multa apa pentru a localiza acest incendiu. Ma bucur ca nu s-a extins la vecini.

Comisia a urmarit imaginile filmate de un clujean inainte cu o ora si se iau in calcul la stabilirea cauzelor incendiului.

Strada Mihai Pavel are probleme cu iluminatul electric de mai multa vreme. Electrica a primit in ultimele zile numeroase sesizari. I cendiul a fost insa unul brusc si extrem de violent. Nimeni din Piata Unirii, unde sunt sute de oameni nu au observat incendiul, ceva s-a intamplat acolo in pod, spune prefectul.

Distribuie informația
Alte știri

This will close in 4 seconds