La fiecare 3 ore o femeie moare de cancer în România. Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei și principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală.
Dacă ar fi depistat din timp, cancerul la sân ar putea fi tratat, în majoritatea cazurilor. Dar România face prea puțin pentru mamele, surorile, fiicele noastre.
– România este una din cele 3 țări din Uniunea Euroepană care nu au un program național de screening pentru cancerul mamar.
– Numărul medicilor specialiști este insuficient. Avem mai putin de 400 de medici oncologi în România și peste 100.000 de pacienți.
– O mamografie clasică este 110 lei, iar una digitală depăşeşte 350 lei.
Solicităm Ministerului Sănătății să înceapă de urgență Proiectul pilot de depistare precoce a cancerului de sân, prevăzut încă de anul trecut în cadrul Planului național integrat de control al cancerului. De asemenea, solicităm un Plan pentru completarea numărului necesar de medici oncologi în spitalele din România.
Pentru a informa femeile despre importanța controlului periodic al sânilor, pentru a preveni sau a depista cancerul la sân în formă incipientă. Organizația Femeilor Liberale desfășoară în toată țara, pe tot parcursul lunii octombrie, acțiuni specifice: distribuire de fluturași informativi, dezbateri cu specialiști și supraviețuitoare ale cancerului, iluminarea în roz, culoarea specifică, a unor clădiri semnificative din orașe.
”Nu este normal ca mamele, surorile și fiicele noastre să moară dintr-o boală care poate fi tratată. Acest guvern condamnă la moarte femei cu bună știință. Există bani de la Uniunea Europeană pentru programe de screening dar Guvernul nostru se preocupă doar să îmbolnăvească țara, nu să ne facă bine!” a declarat Florica Cherecheș, Deputat PNL, Președinta Organizației Femeilor Liberale cu ocazia zilei de 1 Octombrie – Ziua mondială a luptei împotriva cancerului la sân.
Departamentul de comunicare OFL România
Foto:sanatate.bzi.ro