Romi și ne-romi sărbătoresc împreună Centenarul Marii Uniri. Comunicat

Proiectul „Romi și ne-romi sărbătoresc împreună Centenarul Marii Uniri” este un proiect inițiat de către Școala Privată Prorroma Tinca –  program pilot de educație formală inițiat de Fundația People to People în mijlocul comunității de romi din Tinca. În adrul acestui proiect, s-a organizat un eveniment la care au fost invitați elevii claselor de a IV-a din Liceul Teoretic  „Nicolae Jiga” Tinca.

„Elevii din comunitatea de romi trăiesc în comunitatea segregată din punct de vedere geografic. Școala Creștină Privata ProRoma este situată în mijlocol comunității. Pentru a veni în sprijinul copiilor în ceea ce privește interacțiunea cu alți copii, considerăm că este imperios necesar să creăm contexte prin care copiii neromi să interacționeze cu copiii romi, să cunoască cultura, tradițiile, obiceiurile și istoria altor etnii, etnii cu care conviețiuiesc in aceeasi comunitate” declară doamna prof. Daniela Tütös, directoarea Școlii Private ProRroma Tinca.

În cadrul evenimentului elevii celor două școli au fost implicați în atelierele de creație unde elevii s-au exprimat artistic redând cât mai exact stema țării, au pictat utilizând tehnica vitraliilor și au confecționat cocarde. Copiii din cele două școli s-au cunoscut între ei, au lucrat împreună, au creat împreună și s-au împrietenit. De asemenea, elevii au fost implicați înr-un concurs de cultură generală. Scopul concursului nu a fost doar evaluarea cunoștințelor ci a fost un nou prilej de a lucra în echipă. După prezentarea unui mic program de cântece și poezii specifice evenimentului, elevii au plantat trei stejari, simbol al celor trei regiuni. La finalul evenimentului, curtea școlii ProRroma a răsunat de acordurile Horei Unirii; copiii, părinții și profesorii au dansat îmreună cu baloane multicolore în mână (roșii, galbene și albastre) pe care le-au lansat pe cerul Tincii. Cum nici o sărbătoare nu este completă fără mâncare, copii au servit împreună tradiționalele sarmale (totelici în limba romani)

Parte din lucrările copiilor au fost expuse pe panoul școlii, prilej de mândrie și creștere a stimei de sine la toți copiii participanți in acest proiect.

”Ne-am dorit ca elevii școlii  noastre să își cunoacă viitorii colegi de clasă, să se împrietenească cu aceștia pentru a facilita tranziția de la învățământul primar a cel gimnazial. Faptul că elevii din școala publică s-au simțit bine în școala noastră, că nu s-au grăbit să plece acasăși șia-u exprimat dorința de a mai vizita școala noastră este dovada faptul că acest eveniment și-a atins scopul,” declară doamna director.

Distribuie informația
Alte știri