Guvernul a stabilit noua taxa auto, cine o va plati si de cand

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat că viitoarea taxă pe mașini se va aplica tuturor autovehiculelor poluante, nu numai celor mai vechi de zece ani. Forma finală a noii taxe auto va avea mai multe „componente”, însă acestea nu vor intra concomitent în vigoare.

„Aşa cum am spus de nenumărate ori, nu este vorba de o taxă de poluare, sau timbru de mediu sau o altă denumire care să includă cuvântul taxă. În schimb, am susţinut şi susţin în continuare că poluatorul plăteşte şi nu numai în cazul emisiilor de CO2, şi în cazul deşeurilor şi în celelalate cazuri, cel care poluează trebuie să plătească”, a explicat ministrul .

Cei care au conceput noua taxă auto sunt specialiștii din cadrul Ministerului Mediului, Administrației Fondului de Mediu, Ministerul Transportului, Ministerului Finanțelor și RAR.

La începutul lunii septembrie, ministrul a declarat că o nouă taxă auto va intra în vigoare dpana in 31 martie 2019, urmând să fie nu doar o taxă pe norma de poluare, ci se vor lua în calcul și capacitatea cilindrică, dar și alte componente ale mașinilor. De asemenea, luna trecută, Grațiela Gavrilescu menționa că instituția pe care o conduce pregătește, în colaborare cu alte ministere, o nouă taxă auto, care să nu mai poată fi atacată în instanțe de către români.

Întrebată care este poziţia Ministerului Mediului în ceea ce priveşte autovehiculele alimentate cu motorină, Gavrilescu a spus că o decizie în acest sens „trebuie să fie luată făcându-se o dezbatere foarte largă” şi nu „într-un timp foarte scurt”.

Distribuie informația
Alte știri