Basarabia şi Crişana. Perenitatea artei populare în două provincii de la graniţele României Mari

Secţia de Etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor – Complex muzeal inaugurează împreună cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, în data de 28 noiembrie 2018, o expoziţie intitulată Basarabia şi Crişana. Perenitatea artei populare în două provincii de la graniţele României Mari.

Expoziţia ce va fi deschisă la Chişinău, în sediul muzeului mai sus amintit, va putea fi admirată timp de peste trei luni. Este dedicată Centenarului Marii Uniri şi îşi propune să prezinte piese etnografice din Basarabia şi din Crişana, o vreme provincii ale României Mari, şi care au atâtea lucruri în comun: Ceramica (vase de uz casnic), obiectele de mobilier ţărănesc, cele de uz cotidian, ştergurile, feţele de masă, ponevile, precum şi piesele de port popular (spăcele, poale, cojoace, sumane) sunt atât piese cu valoare utilitară pentru gospodăriile ţărăneşti din Crişana şi Basarabia, dar poartă cu ele o intrinsecă valoare artistică, o dimensiune estetică.

«Elementul artistic este prezent mereu fără ca funcţiunea obiectului să o ceară. Casa, poarta, lingura, iia sau cana sunt împodobite cu motive alese dintr’o nevoie interioară, care nu e alta decât aceea de frumos. Ţăranul român trăieşte adânc necesitatea frumuseţii».” (dr. Aurel Chiriac).

Expoziţia va putea fi văzută la Oradea începând cu luna aprilie 2019, când se va sărbători Centenarul eliberării oraşului şi judeţului de către armata română.

Distribuie informația
Alte știri