Foștii deținuți politic bihoreni și familiile acestora s-au reunit în prag de sărbători la o poveste, o colindă și o felie de cozonac. Bucuria revederii a fost dublată și de prezența colindătorilor veniți de peste munți, din Capitală, în prezența membrilor Fundației Profesor George Manu din București și ai Editurii Evdokimos.
Supraviețuitorii Gulagului românesc, respectiv familiile acestora au avut, zilele trecute, o întâlnire de suflet. În ultimii ani, reuniunile foștilor deținuți politic au loc nu doar în zilele de comemorări, dar și la zile mai speciale. Cei care au supraviețuit închisorilor comuniste, dar și anilor de viață, împreună cu familiile celor dispăruți, mențin tradiția întâlnirilor, în încercarea de a păstra vie memoria celor care au plecat. Doar în acest an, cinci bihoreni, care au îndurat calvarul detenției comuniste, au plecat la cele veșnice: Alexandru Șimoca (condamnat la 6 ani pentru apartenență la Organizația G4 – http://www.memoriarezistentei.ro/simoca-alexandru/ ), Ioan Brazdă (condamnat la 2 ani închisoare pentru aceași vină – http://www.memoriarezistentei.ro/brazda-ioan/), pr. Nicolae Bordașiu (a executat 9 ani detenție, membru a Rugului Aprins – http://www.memoriarezistentei.ro/pr-bordasiu-nicolae/), Bela Kelemen (14 ani de închisoare, membru al organizației de rezistență – http://www.memoriarezistentei.ro/kelemen-bela-agricultor/), respectiv Floare Pandrea, deportată în 1949, în Bărăgan.
Întâlnirea de suflet, de la sala festivă a Seminarului Greco-Catolic din Oradea, i-a reunit pe cei care încă mai sunt în putere: Mircea Pârvu (8 ani detenție), singurul bihorean decorat de președintele României, Cornel Onaca (4 ani detenție), Papp Iuliu (3 ani și 10 luni), Traian Bodea (arestat la 15 ani și a executat aproape 4 ani), Cornel Sălișteanu (1 an), dar și pe familiile celor care au plecat din această lume. Mircea Pârvu a recitat poeziile pe care le învățat încă din închisoare, iar Cornel Onaca a făcut o scurtă incursiune în lumea tenebrelor închisorilor comuniste. De asemenea, Sabina Măduța, editor, a evocat personalitatea lui Vasile Voiculescu. Atmosfera a fost întreținută de colindătorii veniți tocmai de la București, membri ai Fundației Profesor George Manu. Ei se află într-un periplu în țară, oprindu-se să îi colinde pe supraviețuitorii Gulagului românesc. La final, toți cei prezenți au primit cadouri din partea Editurii Evdokimos, respectiv a Asociației Cei 40 de Mucenici. Petrecerea a continuat cu alte povești, la o plăcintă și dulciuri din belșug.
Cristina Liana Pușcaș