Salubritatea reprezinta una dintre problemele majore ale Bihorului

Salubritatea reprezinta una dintre problemele majore ale Bihorului. Si tocmai de aceea proiectul Sistemul de management integrat al deseurilor in judet (SMID) are o importanta uriasa. E finantat prin POIM, avand o valoare de aproximativ 55 de milioane de euro.

Proiectul a fost conceput pe 6 zone, cu 6 statii de transfer, din care una cuprinde Oradea si alte 25 de comune limitrofe( ce colecteaza 1/3 din deseurile judetului) iar celelalte areale sunt grupate in jurul oraselor Marghita, Sacueni, Alesd, Salonta si Beius.

Pentru urgentarea implementarii SMID, ADI Ecolect, entitate infiintata de administratia judeteana si de primarii pentru a gestiona deseurile din Bihor, se angajeaza ca pana in 15 februarie sa finalizeze caietele de sarcini pentru licitatiile ce vor fi desfasurate in vederea desemnarii operatorilor de salubritate.

In plus, s-a solicitat ca Oradea sa devina zona distincta si pentru asta exista un acord de principiu.
Dupa ce ADI Ecolect va finaliza caietele de sarcini, acestea vor fi supuse aprobarii in fiecare Consiliu Local din Bihor. Daca o unitate administrativ-teritoriala, nu aprobă caietul de sarcini, intregul proiect este blocat. “De aceea, trebuie sa intelegem ca este foarte important sa lucram in echipa, pentru ca interesul nostru este acelasi”, spune Bujor Chirila, directorul executiv al ADI Ecolect. El spera ca pana in data de 15 martie toate caietele de sarcini sa fie aprobate.

In document sunt prevazute doua sisteme de plata a salubritatii. E vorba de tarifare in baza contractelor individuale cu cetatenii si agentii economici, asta in mediul urban, respectiv printr-o taxa anuala platibila la primarie, o data cu taxele si impozitele locale, pentru mediul rural.

Distribuie informația
Alte știri