Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului marcată în noul muzeu al Evreilor din Oradea

Ziua de 27 ianuarie este Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului. Cu aceasta ocazie, pentru intaia oara, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și Comunitatea Evreilor din Oradea marchează în acest an data de 27 ianuarie în spațiul muzeal dedicat Istoriei Evreilor din Oradea, din Sinagoga Aachvas Rein de pe strada Primăriei nr. 25.

Programul va debuta la ora 10.00 cu un moment de rugăciune, ceremonie oficiată de rabinul Comunităţii Evreieşti din Oradea. Va urma aprinderea lumânărilor în memoria celor care au murit în lagărele naziste şi „Copacul memoriei”- activitate desfăşurată cu tinerii participanți. Activitatea presupune amplasarea în bima din centrul sinagogii a unui copac luminat în care elevii vor lăsa un mesaj în amintirea victimelor Holocaustului. Copacul va rămâne în sinagogă, în semn de respect, până la data de 30 mai.

Programul zilei de 27 ianuarie va continua cu ghidaje gratuite în cadrul expoziţiei despre deportarea evreilor din. Va avea loc si un atelier interactiv de lectură.

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este comemorată, începând cu anul 2006, în numeroase ţări din întreaga lume, aducându-se omagii tuturor victimelor acestei uriaşe tragedii a secolului al XX-lea şi onorându-i pe supravieţuitori. Din Oradea şi judeţul Bihor au fost deportaţi peste 27.000 de evrei.

Distribuie informația
Alte știri