Ororile trecutului nu trebuie sa se mai repete. Din Bihor au fost deportaţi peste 27.000 de evrei

În fiecare an, data de 27 ianuarie reprezintasi Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și Comunitatea Evreilor din Oradea au marcat, duminica, pentru întâia oară aceasta tragedie în spațiul muzeal dedicat Istoriei Evreilor din Oradea, din Sinagoga Aachvas Rein de pe strada Primăriei nr. 25, care de saptamana trecuta are si un nou film de prezentare.

Evenimentul a debutat cu un moment de rugăciune, urmat de aprinderea lumânărilor în memoria celor care au murit în lagărele naziste. De la ora 12.00 s-a desfăşurat o activitate cu tinerii participanţi – „Copacul memoriei”. Aceasta a presupus amplasarea în bima din centrul sinagogii a unui copac luminat în care elevii vor lăsa un mesaj în amintirea victimelor Holocaustului.

Din ora in ora, s-a facut un ghidaj gratuit în cadrul expoziţiei despre deportarea evreilor din Oradea iar la ora 15:00 s-a citit Jurnalul Évei Heyman „Am trăit atât de puţin”.

Din Oradea şi judeţul Bihor au fost deportaţi in timpul celui de-al doilea razboi mondial peste 27.000 de evrei.

„Amintirea victimelor Holocaustului, aproximativ 6.000.000 de evrei, 200.000 de romi, 250.000 de persoane cu dizabilităţi şi 9.000 de persoane aparţinând minorităţilor sexuale, trebuie ţinută vie, iar educaţia tinerelor generaţii trebuie îndreptată spre toleranţă şi non-discriminare, pentru ca astfel de crime să nu mai aibă loc nicăieri, niciodată”, se araata intr-un comunicat postat pe site-ul Primariei Oradea.

Distribuie informația
Alte știri