Tot mai mulţi români care vor să renunţe la fumat, alcool sau anxietate apelează la hipnoză pentru a scăpa de vicii. Metoda care a devenit cunoscută după ce au apelat la ea vedete ale cinematografiei americane e aplicată, de câțiva ani, și în Oradea.
„Problemele pentru care vin oamenii în cabinet sunt anxietățile, tulburări depresive, tulburări alimentare sau vicii”, spune Teodora Megheșan, un psihoterapeut din Oradea care folosește hipnoza ericksoniana în cadrul terapiei. Este vorba despre o tehnică în care se lucrează cu metafore și paradoxuri pentru ca, în final pacienții, să fie scoși din transele negative reprezentate de vicii sau anxietăți.
Ce este și ce nu este hipnoza
Oamenii trebuie să știe că hipnoza nu este magie.
“Hipnoza e o stare de interiorizare, de descoperire de sine, este o stare naturală pe care o trăim, fără să știm, de multe ori într-o zi. Noi nu am putea trăi fără transe, pentru că despre transe este vorba și atunci când suntem îndrăgostiți sau când ascultăm 0 muzică plăcută ori când ne simțim bine, pur și simplu. Doar că în cabinet vorbim despre transe induse“, explică Teodora Meghesan. “ Eu fac o hipnoză clinică în care vreau să tratez gânduri și emoții negative pentru că fericirea vine din sănătatea gândurilor și emoțiilor”, completează psihoterapeutul specializat în hipnoză ericksoniana, diferită de cea clasică în sensul că e o hipnoză naturalistă care se folosește de expresiile clientului, de imaginația și de resursele lui, nefiind o hipnoză directiva, poruncitoare. “De aceea mulți oameni afirmă că nu au fost în transă, e atât de naturală hipnoză ericksoniana că mulți nu recunosc că au fost în transă chiar dacă au fost. Tocmai ăsta e farmecul, că e foarte naturală„, mai spune Teodora Megheșan.
Din păcate, multe din trăirile oamenilor sunt transe negative. Un exemplu este atacul de panică iar cei care trec prin asta își imaginează că vor muri sau că-și vor pierde controlul. Hipnoza îi face pe oameni să iasă din această transă negativă și să intre în transă pozitivă.
Cum se face hipnoza în cabinet
Psihoterapeutul va stabili mai întâi obiectivele, apoi îi va induce pacientului o stare de relaxare după care va aplica “tratamentul”, adică sugestii potrivite, individualizate fiecărui caz în parte. În final se face revenirea către starea de conștientizare.
Hipnoza nu se face, însă, de la prima ședință. Clientul trebuie să-l învestească pe psihoterapeut cu încredere. Cei care nu intră în transă nu o fac din cauza fricii și pentru că nu au încredere în hipnotizator. Un alt motiv pentru care nu se întră în transă: pacienții nu consideră că rezolvarea stă în ei ci cred că rezolvarea e în exteriorul lor. În aceste cazuri hipnoza nu funcționează. Potrivit specialiștilor, o persoană în transă are mai mult control asupra ei .
„O ședința de hipnoză durează 20-30 minute. În cazul unor persoane e nevoie doar de o singura ședință, dar în general e nevoie de mai multe. Minții îi trebuie cam o lună de zile să se obsnuiasca cu un nou comportament așa că ideal ar fi să existe 4 ședințe”, explică Teodora Meghesan.
Avertismentul psihoterapeuților: timpul nu vindecă “rănile” din mintea oamenilor
“Dacă eu fac pe perete o zgârietură cu o șurubelniță. Zgarietura va există acolo până când mă decid să zugrăvesc și tot timpul mă voi uită la ea, și ochii vor fi ațintiți tot acolo până când mă voi decide să o repar. Zgarierturile nu trec nici din mintea noastră până când nu ne decidem să le reparăm. Asta face hipnoză. Prin hipnoză noi îi cerem minții să facă o schimbare, pentru că timpul nu vindecă întotdeauna. Nu! Acolo, în minte, rămân răni adânci care nu se vindecă cu timpul. Și nu știm de ce funcționăm într-un fel, de ce reacționăm într-un fel, de ce nu suportăm anumite persoane sau avem fobii față de anumite lucruri. Pentru că există o zgârietură în inconștientul nostru”…mai precizează psihoterapeuta din Oradea.
Falşii hipnoterapeuţi
De-a lungul timpului au fost oameni care au profitat de această abilitate a nostra de a intra în transă. Și astăzi există falși hipnoterapeuti care își atribuie lor anumite calități și capacități pe care nu le posedă, aducând în acest fel deservicii hipnozei.
“Puterea nu e în hipnozizator ci în pacient, în cel care vrea să-și rezolve problema iar hipnoza ericksoniana de asta e foarte eficientă și are rezultate pentru că lucrează cu resursele clientului căruia nu îi sunt impuse niciun fel de sugestii. Mai plastic spus, hipnoza ericksoniana crează doar rama în care pacientul își pictează propriul tablou”, a conchis Teodora Meghesan.