la Meciul 3 al semifinalei LNBM 2019 ce opune pe CSM CSU Oradea și U-BT Cluj-Napoca, Arena Antonio Alexe va avea oaspeți de seamă. Este vorba despre familia celui în amintirea căruia a fost denumită sala polivalentă din Oradea. Lia și Paula Alexe, soția și fiica regretatului baschetbalist, vor asista la confruntarea de la ora 19:30.
Stabilite în Statele Unite ale Americii din anul 2005, Lia și Paula s-au întors în orașul natal, cel în care Toni Alexe și-a început cariera la nivel de seniori. Lia Alexe este cadru medical la centrul de intervenții chirurgicale de la celebra universitate California Los Angeles (UCLA). În schimb, Paula Alexe a absolvit studiile universității Berkeley din San Francisco, la Relații Internaționale – Știința Politice, potrivit csmoradea.ro.
Toni Alexe s-a stins din viață pe 21 ianuarie 2005, în urma unui accident de mașină. El nu a mai apucat să asiste la promovarea echipei, performanță obținută în luna mai a aceluiași an. Născut pe 21 decembrie 1969, în celălalt capăt al țării, mai exact la Constanța, Antonio Alexe a intrat în istorie ca fiind unul dintre cei mai buni români care au pus mâna pe o minge de baschet. A făcut acest lucru pentru prima dată la vârsta de doar 11 ani, sub îndrumarea lui Martișor Hondrilă și a lui Adrian Ioan.
Opt ani mai târziu, Toni a ajuns pentru prima dată la Oradea. A venit cu scopul de a juca baschet pentru echipa orașului la acea vreme, Dinamo, sub comanda lui Dan Berceanu. Alexe a petrecut cinci sezoane la gruparea de pe malurile Crișului repede. El a avut un impact deosebit asupra echipei și a contribuit la cel mai bun rezultat din istoria acelui club, locul al 3-lea în sezonul 1991/92.
În paralel cu perioada petrecută în calitate de jucător al lui Dinamo Oradea, Alexe a devenit un nume important pentru loturile naționale. El a condus reprezentatica de juniori spre o clasare pe locul al 4-lea la Campionatul European din anul 1990. Un an mai târziu România, cu Alexe în calitate de căpitan, a obținut locul al 5-lea la Campionatul Mondial de tineret, desfășurat în Canada. Ambele rezultate rămân de referință pentru sportul cu mingea la coș din țara noastră. Contribuția lui a fost colosală.
Alexe s-a mai remarcat prin faptul că a fost căpitan al echipei naționale pentru o perioadă îndelungată. Din punct de vedere individual, Toni a fost desemnat cel mai bun baschetbalist al României de șase ori și a fost desemnat MVP al sezonului în Ungaria de trei ori. A fost desemnat maestru al sportului în anul 1990 și a dobândit licența de antrenor. A fost premiat de legendarul Moses Malone pentru una dintre distincțiile individuale și este recunoscut de către FIBA ca fiind unul dintre cei mai buni zece fundași din istoria baschetului european.