Începând cu 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 12 octombrie, Ziua Oraşului, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa: 12 octombrie 1918 – semnarea Declaraţiei de Independenţă a Românilor din Transilvania, în casa dr. Aurel Lazăr și 12 octombrie 1944 – ziua eliberării Oradiei de către armatele române, cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oraş românesc, Carei.
Despre semnificația istorică a zilei de 12 octombrie și despre caracterul excepțional al figurilor istorice care și-au adus contribuția la schimbarea României au vorbit viceprimarul Florin Birta și universitarul Gabriel Moisa.
În cadrul ședinței solemne, la propunerea primarului Ilie Bolojan, i s-a acordat profesorului de limba și literatura română dl. Dorel Tifor, titlul de cetățean de onoare al municipiului Oradea, după ce secretarul municipiului Oradea, Ionel Vila a citit un emoționat laudatio. Despre personalitarea dascalului de la Gojdu, intrat definitiv în legenda bătrânului liceu, a vorbit un alt eminent profesor, Marcela Bejan.
Emoţionat, profesorul Dorel Tifor a mărturisit, cu modestie, că el a fost doar „o rotiţă în colectivul de profesori şi elevi”, în mijlocul cărora a trăit o viaţă.
Festivitatea din sala mare a Primăriei a continuat la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie și la la Statuia lui Aurel Lazăr, din strada Republicii pietonal. Sâmbătă seara, de la ora 20, orădenii sunt invitaţi în Piaţa Unirii la un concert al fanfarei militare aparţinând Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul.