Porți deschise pentru expoziții și lansări de carte dedicate istoriei Bisericii Unite

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” a fost, joi, 28 noiembrie 2019, gazda vernisajului expoziției documentare de carte veche și manuscrise „Doi cărturari la Oradea: Petru Maior și Katona Istvan”, dar și a lansării de carte „Istoria Bisericii Române Unite din Transilvania prin Sinoadele sale (1782-1900)”, autor Laura Stanciu.

Petru Maior a fost preot, istoric, teolog, și lingvist. Este unul dintre reprezentanții de seamă ai Școlii Ardelene. Fiul protopopului unit George Maior, nobil de Dicso-Szent-Marton, a studiat la Târgu Mureș, Cluj și Blaj. În 1774, alături de Gheorghe Șincai, a fost trimis la Roma, la Institutul “De Propaganda Fide” unde a studiat filozofia și teologia. Legătura lui Petru Maior cu Oradea a fost una de suflet datorită Episcopului Samuil Vulcan care l-a sprijinit, odată cu plecarea sa din arhidieceza de Blaj.

„Ca de fiecare dată, de Ziua Porților Deschise, încercăm să aducem în fața dumneavoastră documente aparținând colecțiilor noastre speciale. De data aceasta, iată, colegul meu Silviu Sana a reușit să organizeze din nou o expoziție foarte interesată cu documente aparținând lui Petru Maior și Katona Istvan. Sunt documente care atrag atenția. Sunt foarte interesante și credem că în felul aceasta răspundem intențiilor dumneavoastră de a cunoaște mai bine tot ceea ce înseamnă cultură la Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai”, a declarat directoarea Bibliotecii Județene Ligia Antonia Mirișan.

La vernisaj a fost prezent și Prea Sfinția Sa Virgil Bercea, episcopul Greco-Catolic de Oradea.

„Bibliotecile sunt locuri care ar trebui să ne atragă pe toți. Locuri în care să descoperim gândirea celor care ne-au precedat, iar această gândire să ne de-a posibilitate să mergem înainte, să luăm perspectivă. Petru Maior, știm că a fost o vreme paroh catolic la Reghin și protopop al Gyula apoi după a ajuns la Buda a trecut și pe la Oradea și a stat aici o vreme. Interesant, cum toți marii cărturari ai Școlii Ardelene începând cu el, cu Gheorghe Șincai, cu Samuil Micu, cu Budai Deleanu au avut întotdeauna casa deschisă aici, la Episcopie, și episcopii i-au protejat cum au putut ei mai bine. Sunt lucruri care vorbesc despre ceea ce înseamnă rădăcini și izvoare. Foarte adesea dacă suntem atenți la discursurile papei, Papa Francisc vorbește despre aceste rădăcini și izvoare, la care trebuie să ne reîntoarcem cu toți, fără aceste surse fundamentale nu există perspectivă. Eu sunt convins că bibliotecile sunt în aceste rădăcini ale noastre și sunt izvoare unde cu adevărat putem să aflăm lucruri din trecu,t care ne dau sensul prezenței noastre și, inclusiv, ne creează o perspectivă a viitorului. Este foarte important, dincolo de această navigare pe internet, care ne oferă posibilitatea să găsim totul și într-un timp foarte scurt, să ținem raportul cu cartea, care reprezintă, în fapt, marea cultura în raport cu valorile și rădăcinile noastre. O felicit pe doamna Laura Stanciu, ne cunoaștem din ’90, când era o studentă firavă și temătoare. Și a venit odată la Blaj, și la Blaj ne-am cunoscut. Din primul moment mie, cel puțin, mi a făcut o impresie extraordinară, a unei tinere care voia să cunoască ceva, să pătrundă în ea, se simțea că dorește să facă ceva în acest domeniu al istoriei și al cercetării istorice”, a afirmat P.S. Virgil Bercea.

Inițiatorul proiectului expozițional, Silviu Sana, a vorbit despre modul în care a gândit această expoziție.

„Este o expoziţie de carte veche românească şi maghiară, precum şi de manuscrise. Astfel, doi celebri şi prodigioşi cărturari ai veacului XVIII-XIX sunt readuşi, prin intermediul manuscriselor şi cărţilor scrise. În prezent, aici în faţa dumneavoastră, atât Petru Maior, cât şi Katona Istvan au avut cel puţin un punct comun, anume oraşul nostru Oradea. Petru Maior a fost legat de Oradea, prin episcopul Samuil Vulcan care l-a ajutat şi susţinut în activitatea sa editorială. Katona Istvan, în vremea tinereţii sale, adică prin anii 1756-1757 a fost profesor la Gimnaziul orădean. Iată unul din punctele convergente care îi leagă pe cei doi de Oradea. Apoi, un alt punct comun ar fi apartenenţa la aceiaşi Biserică Catolică şi un alt treilea, poate cel mai important, este studiul istoriei şi al teologiei. Expoziţia de faţă ne vorbeşte astăzi despre doi cercetători ai istoriei, ai teologiei care în efortul lor intelectual au lăsat posterităţii lucrările de faţă. În cazul lui Petru Maior, avem şansa unică să vedem două manuscrise originale adresate în anii 1814 şi 1816 episcopului Samuil Vulcan. Unul este în alfabet chirilic, iar celălalt în alfabet latin. Acestea sunt cu atât mai valoroase, pentru că sunt rare. Totodată, ediţiile princeps şi cele secundare ale marelui corifeu al Şcolii Ardelene pot fi văzute de public”, a afirmat Silviu Sana

În partea a doua a evenimentului a avut loc lansarea cărții „Istoria Bisericii Române Unite din Transilvania prin Sinoadele sale (1782-1900)”, autor Laura Stanciu, care a făcut o scurtă prezentare a unor elemente inedite privind sinoadele Bisericii Unite. Cu un doctorat în istorie, susținut în anul 2003, Laura Stanciu are opt cărți de autor.

Ana-Maria Silaghi, Jurnalism, Anul II

Distribuie informația
Alte știri