În data de 13 decembrie a.c., ora 18.00, va avea loc lansarea cărții semnate de Plainer Zsuzsacu titlul: „DESPRE VIGILENŢA IDEOLOGICĂ. File din istoria cenzurii instituţiilor (maghiare) orădene în regimul Ceauşescu: presă, filarmonică, teatru”. Editura ISPMN Cluj-Napoca, 2019.
Cartea prelucrează documente de arhivă şi interviuri cu elita culturală orădeană cu scopul de a găsi răspuns la următoarele întrebări: care a fost structura instituţiei cenzurii? Ce funcţie aveau secţiile ei? Cât de eficient era acest control? Cum era transgresarea lui? Oare eludarea era posibilă datorităactivităţii elitei culturale sau a fost rezultatul cooperării dintre elite şi cenzori? Care au fost efectele sociale ale cenzurii? Cum acționa acest control în cazul instituțiilor maghiare orădene?
Evenimentul va avea loc (în data de 13 decembrie) la Sala Albă a Studioului Teatrului Szigligeti, str. Moscovei nr. 8. Cartea va fi prezentată de istoricul Nagy Mihály Zoltán, director adjunct la Arhivele Naționale ale României – Serviciul Județean Bihor.
Plainer Zsuzsa este antropolog cultural, cercetător la Institutul pentru Studierea Minorităţilor Naţionale din Cluj-Napoca. Are o diplomă de licenţă în limba şi literatura maghiară – limba şi literatura engleză şi o diplomă de licenţă în sociologie la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca. Este absolventă a masteratului de antroplogie la UBB, şi doctor în filologie din 2011. Cercetarea ei despre cenzura instituţiilor orădene, care stă la baza acestei cărţi, a fost prezentată la conferințe din România şi în afara ţării.