Colindătorii filarmonicii orădene poartă rochii elegante sau frac și papion. Colindul lor este ușor diferit: Concerto Pastorale Johann Christoph Pez, Celebra Air (Arie) din Suita a 3-a pentru orhcestră în RE Major, BWV 1068, Adagio în sol Minor de Tomaso Albinoni și Oratoriul de Crăciun, op. 12 de Camille St. Saens. Ansamblul de colindători este format din corul și orchestra filarmonicii, sub bagheta dirijorului Romeo Rîmbu, dirijorul corului Laszloffy Zsolt, iar soliști sunt: soprana Tempfli Maria, mezzosoprana Valentina Pușcaș, ato Ramona Hașaș Pataki, tenorul Nicolae Bejan și basul Benczedi Hunor. Ce au în comun colindătorii filarmonicii cu cei tradiționali este respectul față de taina întrupării lui Isus Hristos.
J.Ch. Pez (1664-1716) a fost unul dintre cei mai importanți și prețuiți compozitori ai epocii sale, elev al lui Arcangelo Corelli, iar mai tânărul Telemann l-a situat alături de Händel. Concerto Pastorale (lucrare intrepretată în mod tradițional în a doua zi de Craciun) este o lucrare redescoperită în prima parte a sec al XX-lea. Lucrarea este în primă audiție la Oradea, Romeo Râmbu păstrându-și bunul obicei de a răsfăța din când în când cu prime audiții și piese rar interpretate de orchestre. Celebra Arie în Re de Johann Sebastian Bach și Adagio-ul în sol minor de Albinoni rămân în atmosfera de meditație și de evlavie deschisă de concertul pastoral al lui Pez.
În partea a doua a concertului ansamblul oferă publicului Oratoriul de Craciun de Camille St. Saens. Longevivul, prolificul și ciudatul compozitor francez, a scris Oratoriul de Crăciun în doar două săptămâni, în iarna lui 1858, pe când era organist la Biserica La Madeleine, din Paris, iar în zece zile a pregătit corul, soliștii și orchestra pentru sărbătoarea Crăciunului. Ansamblul folosit de compozitor este redus la coarde, harpă și orgă, cărora li se alătură corul clasic și solișii. A ales pentru lucrarea traducerea în latina vulgata a momentului în care îngerii anunță păstorii că S-a născut Mântuitorul lumii Isus Hristos, dar pe lângă cele șapte versete biblice, compozitorul apelează și la alte pasaje din Vechiul și Noul Testament. Harpa, unul dintre instrumentele preferate ale lui St. Saens, este răsfățată cu multe momente solistice. Lucrarea este o frumoasă provocare pentru soliști, cărora li se oferă șansa să își arate abilitățile atât în arii, cât și în duete, terțete, quartette și quintette. Romeo Râmbu a dirijat acest Oratoriu pentru prima dată la începutul anilor 90. A revenit de câteva ori asupra lui în ultimii 25 de ani, dar fiecare an vine cu ”inelele” lui de maturizare.