Document desecretizat al CIA, despre jaful URSS în Apuseni. Ce știau americanii despre exploatarea uraniului în Bihor

Un document din arhiva desecretizată a Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA oferă informații inedite despre un ”proiect” româno-sovietic, desfășurat în Munții Apuseni, în anii 50. Este vorba despre modul în care erau jefuite rezervele de aur și argint și despre faptul că acestea finanțau, potrivit americanilor, operațiunile de spionaj și propagandă împotriva țărilor vestice. 

Potrivit g4media.ro, la începutul anilor 1950, a fost înfiinţată Societatea româno-sovietică „Sovrom Kvartit“ sau „Sovromura” cu scopul de sprijinire a programului nuclear militar sovietic. Acesta avea ca scop să facă prospecţii de uraniu în Apuseni,  operațiunile începând în primii ani de la instalarea regimului stalinist în România, comandat de sovietici.

  • „Un mare proiect de exploatare a uraniului în Munţii Apuseni este condus de ingineri şi tehnicieni sovietici, asistaţi de muncitori români. Minele sunt păzite îndeaproape de soldaţi sovietici înarmaţi cu „balalaici” (termenul român pentru pistoalele mitralieră sovietice PPsh M41). Muncitorii locuiesc în apropierea satelor, în aşezări coordonate de trupe sovietice şi sunt ţinuţi izolaţi de zonele din împrejurimi. Acest proiect este angajat doar în minerit şi extracţia uraniului, nefiind alte facilităţi locale de procesare şi rafinare. Minereul este încărcat în camioane şi sigilat şi trimis, sub paza armată a sovieticilor, în URSS”, se arată într-un document desecretizat al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), din 27 decembrie 1954.

Cercetătorul Liviu Zgârciu, de la Muzeul Național de Istorie din Alba Iulia, specializat în perioada comunistă, spune că Sovromul care se ocupa de exportul de metale prețioase în Rusia a fost printre ultimele desființate, semn că interesul în această zonă era foarte mare.

În acei ani, inginerii sovieticii au invadat Apusenii încercând, cu ajutorul unor aparate speciale (la acea vreme necunoscute ca tehnologie românilor) să caute uraniu. Rezultatele acelor prospecțiuni nu au fost niciodată împărtășite cu ”partenerii” români. Liviu Zgârciu spune că interesul pentru zona Apusenilor s-a perpetuat și după desființarea „Sovrom Kvartit“: erau mulți ingineri care fuseseră școliți la Moscova și rușii și-au păstrat tentacule în industria românească. Integral pe g4media.ro

Distribuie informația
Alte știri