Vine iarna adevărată. Va ninge în toată ţara şi va fi viscol. Avertismentul autorităților

foto/ arhiva

Aerul rece va pătrunde în România marţi, şi se va resimţi mai întâi la munte, unde vor fi ploi, lapoviţă şi ninsoare, urmând ca aceste fenomene meteorologice să se extindă în toată ţara, avertizează meteorologii. În data de 04 februarie a.c., Administraţia Naţională de Meteorologie a emis pentru județul Bihor, două avertizări meteorologice:

  • O atenționare COD GALBEN, valabilă în perioada 04 februarie, ora 13:00 – 05 februarie, ora 08:00, fenomenele vizate fiind: intensificări ale vântului și cantități de precipitații; ninsori viscolite, mai ales la altitudini de peste 1700 m;
  • O avertizare COD PORTOCALIU, valabilă pentru zona de munte, în perioada 04 februarie, ora 15:00 – 04 februarie, ora 23:00, fenomenele avertizate vizând cantități însemnate de precipitații.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor recomandă bihorenilor să evite deplasările în perioada de intensitate maximă a fenomenelor meteorologice avertizate.

Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate. În cazul în care furtuna este iminentă:

– Întrerupeţi orice activităţi în aer liber; – Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism; – Închideţi ferestrele şi uşile; – Evitaţi duşurile ori sălile de baie deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate; – Deconectaţi aparatele şi echipamentele electrice, întrucât acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice. În timpul unei furtuni:

– Dacă sunteţi în spaţii deschise, aşezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi; – Reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică; – Nu vă întindeţi pe pământ; – Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.;

– Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi; – Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale; – Dacă sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.

Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Distribuie informația
Alte știri