Numai în ultima săptămână s-au înregistrat în țara noastră peste 7.000 de cazuri de gripă, de două ori mai mult decât nivelul așteptat, astfel că autoritățile au declarat joi, 6 februarie, epidemie, pentru al doilea an consecutiv.
Gripa se diferențiază clar de alte afecțiuni respiratorii prin : febră mare (39-40 de grade), dureri de cap și dureri musculare puternice, explică Adrian Streinu Cercel, medic specialist în boli infecțioase și directorul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București.
Virusul gripal se răspândește la frig – se răspândește cel mai bine când temperaturile scad aproape de zero grade noaptea, iar ziua, temperatura este undeva în jurul a 10 grade Celsius. „Virusului gripal îi plac temperaturile mai scăzute, nu chiar îngheț, dar undeva între zero și 10 grade, aceea este temperatura cea mai bună pentru virusul gripal, mai ales dacă este și umezeală”, a explicat, pentru HotNews.ro, Cătălin Apostolescu, medic primar de boli infecţioase la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti.
Principalele măsuri recomandate de medici pentru populație sunt consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă, nu prezentarea la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor, izolarea voluntară la domiciliu a personelor cu simptomatologie asemănătoare gripei pentru a nu răspândi virusul, evitarea aglomerațiilor, o igienă adecvată a mâinilor corectă și continuarea vaccinării antigripale.