Recent, Direcția de Sănătate Publică Bihor a primit rezultate virusologice care confirmă încă trei cazuri de gripă în județul Bihor. Astfel, în sezonul 2019/2020 au fost confirmate, până la momentul transmiterii acestui comunicat, un număr total de 14 cazuri de gripă la populația județului Bihor.
Cazul de gripă nr. 12 – persoană de sex masculin în vârstă de 11 luni, domiciliată în municipiul Oradea, nevaccinată antigripal, confirmat virus gripal tip AH1N1. În data de 25.01.2020 pacientul a fost internat la o secție de pediatrie a Spitalului Clinic Municipal ”Dr. Gavril Curteanu” Oradea, unde a beneficiat de tratament antibiotic și simptomatic. Pacientul a fost externat în stare bună în data de 3.02.2020.
Cazul de gripă nr. 13 – persoană de sex masculin, în vârstă de 48 ani, domiciliată în municipiul Oradea, nevaccinată antigripal, confirmat cu virus gripal AH1N1. Pacientul a fost internat în data de 2.02.2020 la secția de boli infecțioase a Spitalului Clinic Municipal ”Dr. Gavril Curteanu” Oradea, a beneficiat de tratament antiviral cu Tamiflu. Evoluția stării clinice a pacientului a fost favorabilă și a fost externat în data de 6.02.2020.
Cazul de gripă nr.14 – persoană de sex masculin, în vârstă de 14 ani, nevaccinată antigripal, confirmat cu virus gripal tip B. Pacientul se prezintă la medicul de familie în data de 30.01.2020 și urmează tratament simptomatic. Starea clinică a pacientului este bună.
Având în vedere contextul epidemiologic național (evoluția epidemică a gripei) și precizările Centrului National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică București, DSP Bihor recomandă următoarele:
1. Pentru populație: – Adresarea pentru consultație la medicul de familie pentru simptome care sugerează gripa (secreții nazale, nas înfundat, strănut, tuse, dureri la înghițire, roșu în gât, lipsa poftei de mâncare, febră ridicată, dureri musculare), inclusiv pentru a stabili o eventuala indicație de spitalizare; – Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemănătoare gripei; – Respectarea etichetei/bunelor maniere în cazul tusei și strănutului (acoperirea gurii și orificiilor nazale prin utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul regiunii interne a articulației cotului); – Igiena adecvată a mâinilor, spălarea frecventă cu apă și săpun sau utilizarea de dezinfectante pentru mâini, în vederea reducerii răspândirii virusului; – Evitarea aglomerațiilor; – Triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medicosanitar si auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie; – Continuarea vaccinării antigripale; – Expunerea de materiale informative (pliante, postere) în locuri publice.
2. Pentru spitale: – Limitarea accesului vizitatorilor in spitale, in special în secțiile cu risc (în funcție de situația epidemiologică locală); – Expunerea de materiale informative (pliante, postere); – Triaj epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie; – Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical; – Purtarea măștii de către pacient în UPU, pe traseul de la UPU la salon si când părăsește salonul de izolare/grupare; – Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute; – Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezinta tablou clinic compatibil cu gripa, fără a aștepta rezultatul de laborator; – Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacții apropiați ai pacienților confirmați internați, inclusiv personal medico-sanitar, chiar daca fuseseră vaccinați (vaccinat = cu minimum 2 săptămâni înaintea expunerii); – Vaccinarea urgenta a personalului medico-sanitar si auxiliar nevaccinat; – Refacerea urgenta a stocurilor de echipament de protecție si utilizarea corespunzătoare a acestuia; – Refacerea urgentă a stocurilor de săpun lichid, prosoape de hârtie, antiseptice si dezinfectante, pentru o igiena riguroasa a mâinilor și a suprafețelor; – Respectarea protocoalelor de management al cazului de gripa, inclusiv severă, al contacților și al focarelor. D