Neoameni: Ignorând pandemia, „țeparii de pe Corso” s-au întors

Chiar dacă în România s-a declanșat starea de urgență, datorită pandemiei de Covid-19 (Corona Virus), speculanții continuă să încerce să profite de posibila naivitatea a concetățenilor lor. E și cazul celor cunoscuți de mai bine de 5 ani sub apelativul de „țepari de pe Corso” care, ignorând parcă complet situația actuală, s-au întors la „muncă”, încercând să păcălească locuitorii Oradiei chiar și în această perioadă sensibilă. Reinventându-se parcă la intervale regulate de timp, aceștia par de asemenea să-și fi rafinat „metoda” originală care, expusă de-a lungul timpului de mai multe publicații locale, probabil că nu mai dădea randament. Inițial, aceasta implica „selectarea” tinerilor pentru diverse ședințe foto menite să îi transforme peste noapte în imagini ale unor brand-uri de renume. În schimbul unei contribuții financiare inițiale, desigur. Tinerii erau „escortați” de pe centru într-o clădire de birouri de pe strada Aurel Lazăr unde, în schimbul unei sume „modice” de 100 de lei, semnau un contract care le promitea apariții ulterioare în diverse cataloage de modă și nu numai. Fără a oferi vreo garanție, desigur. În plus, suma inițială reprezenta doar „taxa de înscriere”, căreia îi urma tariful pentru ședințele foto: alți 200 de lei. Mai mult, aceștia erau ulterior escrocați suplimentar, promițându-le că, pentru o altă „cotizație” de până la 50 de Euro, vor fi „urcați” în listele agenției spre a putea fi contactați de brand-uri chiar mai mari decât cele discutate inițial.

De data aceasta, „metoda” presupune o înșelătorie mai greu de detectat din prima. Țintele nu mai sunt tinerii ci persoanele de peste 50 de ani care sunt abordate în vederea obținerii unui tratament complet de îngrijire. Acestora li se promite un răsfăț complet și garanția unui ”look” perfect, în schimbul sumei de 120 de lei. Un preț sub cel al pieței locale dacă ne raportăm la serviciile prezentate. Persoanele interesate primesc un flyer și sunt apoi trimise…surpriză, în același sediu de pe strada Aurel Lazăr. Acolo li se pune în față un contract pe care trebuie să îl semneze, primind pentru suma achitată chiar și bon, pentru ca totul să pară perfect legal. Atâta doar că în contractul semnat nu figurează absolut deloc serviciile promise. De fapt, contractul este FIX cel folosit pentru „metoda” originală și se referă la posibilitatea aparițiilor în campanii publicitare pentru brand-uri de succes. Ulterior, persoanele „țepuite” se întâlnesc cu „o persoană din conducere” care le complimentează, spunându-le că au un look natural perfect și care se oferă să le asigure, în schimbul unei alte sume de bani, o ședință foto. Ideea tratamentului cosmetic era aici deja abandonată iar păgubitul nici nu mai putea obiecta cu privire la ea, de vreme ce semnase un contract pentru un cu totul alt serviciu.

Cu ajutorul unui contract pe care l-am primit de la un cititor sub protecția anonimatului, am descoperit faptul că firma este din București și că a înregistrat în anul 2018 venituri de aproape 200.000 de lei.

In momentul în care unul dintre reporterii noștri a fost abordat și a ales să-i facă „agentului de vânzări” o poză cu telefonul personal, acesta s-a întors rapid pentru a nu-și lasă chipul fotografiat, realizând probabil și el foarte bine faptul că domeniul său de activitate este unul fraudulos și încercând să se protejeze.

Rugăm astfel toți orădenii să fie vigilenți și, în măsura în care pot, să limiteze contactul cu alții în această perioadă.

Dorina-Lia Ursente

Alte știri