Zona Andersen Nexo a devenit mai verde prin programul de regenerare urbană

Așa cum se știe, în toamna anului trecut s-au finalizat lucrările de amenajare a terenului cuprins între strada Martin Andersen Nexo și calea ferată, lucrări care au avut loc în cadrul programului de regenerare urbană demarat de Primăria Oradea încă de acum doi ani.

Începând cu anul 2018, Primăria Oradea a demarat mai multe proiecte de regenerare urbană, prin reconfigurarea unor zone aflate în paragină, fie prin demolarea unor clădiri dezafectate, fie prin preluarea unor terenuri și regândirea întregului spațiu ca o zonă utilă și plăcută pentru locuitorii acelei zone.

Practic, acest teren cuprins între strada Martin Andersen Nexo și calea ferată, care era într-o starea necorespunzătoare unei zone de locuit, fiind total neîngrijit, a fost curățat, nivelat și adus la același nivel cu strada. După aceea s-a trecut la amenajarea unui loc de joacă cu nisip pentru copiii și a unui teren de minifotbal dotat cu porți, împrejmuit la 4 metri înălțime.

În ceea ce privește spațiul de joacă destinat copiilor, acesta a fost dotat cu un complex de joacă, cu leagăne, carusel și balansoar. Suprafața rămasă a fost completată cu pământ fertil, acesta fiind însămânțat cu gazon.

După finalizarea amenajării zonei, în intervalul octombrie-noiembrie 2019 s-au plantat aici un număr de 35 de arbori din speciile mesteacăn, prun decorativ, frasin, cireș japonez, platan. În ceea ce privește spatiul verde, creat prin însâmânțarea cu gazon, acesta este de 2.370 mp.

Pentru siguranța celor care folosesc acest spațiu, Direcția Patrimoniu Imobiliar a montat un gard de protecție la limita cu calea ferată din apropiere, gard care separă zonă verde de liniile de tren.

Lucrările au fost realizate de firma SC Drumuri Orășenești, în baza acordului-cadru de întreținere și reparații drumuri și străzi.

Înainte de demararea procesului de regenerare urbană, au avut loc lucrările de modernizare a infrastructurii existente în zonă, respectiv lucrări de modernizare a străzii Martin Andersen Nexo – tronsonul cuprins între strada Ciprian Porumbescu și Podul Teodor Neș. Lucrările din cadrul acestei investiții au presupus lucrări de infrastructură și suprastructură la partea carosabilă, parcări, trotuare și accese auto, lucrări de racordare la canalizarea pluvială, lucrări de semnalizare rutieră și amenajare de spații verzi.

Lucrările au fost executate de asocierea formată din SC DRUM ASFALT SRL – lider asociere și  executant și asociații SC TRAMECO S.A, SC DRUMURI BIHOR SA și SC PROEXCO SRL, iar prețul contractului de lucrări a fost de 317.127,75 lei fără TVA.

Distribuie informația
Alte știri