O comună din Bihor deține recordul în România la colectarea separată a deșeurilor

Nu este vreun mare oraș, ci o comună din județul Bihor, cea care este cel mai bun exemplu din țară în ceea ce privește soluțiile de colectare și reciclare separată. Sălacea este singura comunitate din România care și-a îndeplinit țintele de reducere a cantității de deșeuri depozitate la gropile de gunoi prevăzute în toate planurile de după aderarea la Uniunea Europeană, ținte care dacă nu vor fi atinse până la sfârșitul anului de toate localitățile din țară, ne vor aduce infringementul în acest domeniu, dar și amenzi de 200.000 euro pe zi.

Povestea de succes a început în februarie 2018, când primarul Horvath Bella a decis implementarea strategiei „Zero Waste pentru Comunități” după un model italian. Presupunea colectarea separată din ușă-în-ușă, pe 5 tipuri de deșeuri. În câteva luni, locuitorii au înjumătățit cantitatea de deșeuri depozitate la groapa de gunoi (de la 27 de tone, la 12 tone), au sortat 60% din ce au aruncat, iar operatorul de salubritate a predat spre reciclare 40% din cantitatea produsă. De proiect s-a ocupat primăria din Sălacea împreună cu un operator de salubritate și reciclatorul ECO Bihor, sub directa supraveghere a ONG-ului de protecție a mediului „Zero Waste România”.

Conform datelor acestora, în doar 3 luni de la implementarea programului pilot în 2018, rezultatele obținute au fost mult peste așteptări. Citiți continuarea pe greennews.ro.

Distribuie informația
Alte știri