Marcel Boloș, orădeanul care are 80 de miliarde de euro pe mână. Premierul Orban l-a desemnat să elaboreze programele strategice pentru atragerea banilor europeni

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a fost desemnat miercuri de premierul Ludovic Orban responsabil pentru elaborarea celor două programe strategice pe baza cărora România va putea atrage cele aproape 80 de miliarde de euro de la UE în viitorul deceniu. Boloș și-a început cariera de gestionar al fondurilor europene la Primăria Oradea și a devenit acum unul dintre cei mai influente personaje din România, dar mandatul său e însoțit de câteva controverse, scrie G4Media.

Boloș – absolvent de facultăților Electrotehnică și Științe Economice la Universitatea din Oradea – și-a început cariera la primăria orașului, urcând treaptă cu treaptă în ierarhie. În 2008, când Ilie Bolojan a câștigat primul mandat de primar, Boloș a devenit director executiv al Direcţiei de management proiecte cu finanţare internaţională. Din acel moment, Oradea s-a transformat în orașul cu cea mai bună absorbție a fondurilor europene din România.

În 2012, Marcel Boloș a devenit secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, ministru fiind Eduard Hellvig, actualul director al SRI. Între 2013 și 2015, Boloș a fost director general și coordonatorul Autorității de Management din Ministerul Transporturilor – adică omul care gestiona proiectele cu finanțare europeană, iar în Guvernul Cioloș a fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Între 2017 și 2019 a fost directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, iar din noiembrie anul trecut a devenit ministru al Fondurilor Europene.

Ca ministru al fondurilor, Boloș a deblocat rapid zeci de proiecte mari de infrastructură în teritoriu, ținute la sertar în timpul guvernelor PSD, și a demarat procedurile pentru a schimba din temelii arhitectura programelor operaționale, adică a modului în care vor fi gestionate proiectele europene.

În primul rând, Marcel Boloș a militat pentru descentralizarea Programului Operațional Regional, adică transformarea celor opt Agenții pentru Dezvoltare Regională (ADR) în Autorități de Management pentru Programele Operaționale Regionale 2021-2027, în locul Ministerului Dezvoltării.

Distribuie informația
Alte știri