Ligia Mirisan s-a oprit de aceasta data asupra unei carti ce-si propune descoperirea adevarului istoric despre perioada interbelica, scrisa de profesorul universitar Gabriel Moisa. Volumul „Elita locala si identitate nationala la frontiera de vest a Romaniei in perioada interbelica: Mihail G. Samarineanu si George A. Petre” a aparut la Editura Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea, in acest an.
Perioada interbelica este una care a generat tabuuri pe care autorul vrea sa le depaseasca, si isi asuma acest demers cu daruire si chiar cu un anumit curaj. Spatiul bihorean al acelor vremuri releva in cele 400 de pagini o lume putin cunoscuta, extrem de interesanta, dar si contrastanta.
Cartea scoate in evidenta doua personalitati puternice: Mihail G. Samarineanu si George A.Petre, reprezentanti ai elitei culturale romanesti din arelul Crisanei. Cititorilor de ieri si de azi ai revistelor interbelice de cultura, FAMILIA si CELE TREI CRISURI, le sunt familiare cele doua nume. Prezenta lor in Oradea a fost, in esenta, benefica din multe puncte de vedere, asemenea altor personaje si personalitati din aceasta categorie.
Posteritatea trebuie sa semnaleze si sa marcheze, asa cum se cuvine, eforturile lui Mihail G. Samarineanu si George A. Petre de aparare a identitatii romanesti la frontiera de vest a Romaniei, asa cum putini au avut taria sa o faca. Pentru aceste ratiuni merita intreaga atentie a urmasilor in incercarea de a le gasi locul potrivit in istorie.
Volumul prof. univ.Gabriel Moisa reprezinta modul simplu de a le multumi pentru implicarea lor in spatiul ardelean, intr-un fel de„Transilvania si iar Transilvania”, excelenta sintagma a marelui istoric, David Prodan. Este o carte de suflet, a carei lectura este generatoare de ample revelatii asupra istoriei interbelice din Bihor.