Corpul H a fost construit în anul 1692, după cucerirea cetăţii de către austrieci. A fost ridicat din ordinul generalului Corbelli ca şi brutărie cu 6 cuptoare. Această funcţiune a fost păstrată timp de 305 ani. Cu prilejul elaborării documentaţiei în vederea solicitării finanţării nerambursabile pentru reabilitarea Cetăţii Oradea, începute în 2007, s-a decis de către echipa interdisciplinară care a lucrat la ea, după o consultare publică, redarea vechii funcţiuni a clădirii şi transformarea unei părţi din Corpul H în „Muzeu al Pâinii”.
[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”108248014930860277623″ ualb=”6302271170440535729″ imgl=”fancybox” style=”wall” row=”4″ size=”220″ num=”80″ border=”1″ highlight=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]
Noul spaţiu a fost amenajat de curând de către muzeografii Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea, aceştia contribuind inclusiv cu donaţii de obiecte ce amintesc de un trecut îndepărtat al coacerii pâinii şi al epopeii sfintei treimi: grâu, făină, pâine care a umplut de muncă asiduă toată istoria moşilor şi strămoşilor noştri. De asemenea, spaţiul muzeografic a fost îmbogăţit cu obiecte oferite în custodie din colecţia orădeanului Raab Rudolf. Spaţiul muzeal, prin obiectele expuse, redă cât se poate de veridic, deşi fragmentar, într-un spaţiu relativ restrâns, istoria pâinii „cea de toate zilele” şi a celei sfinte, de la bobul de grâu, la vremea încărcată de emoţie şi frică a secerişului, trecând prin măcinat, până la frământatul şi coacerea aluatului în cuptoare străvechi ale bunicilor.
Intenţia municipalităţii orădene este ca, pe viitor, parte din Corpul H să aibă şi funcţiune de panificaţie, centru gastronomic cu activitate preponderentă în zona panificaţiei şi patiseriei tradiţionale, unitatea muzeală dobândind astfel şi un caracter interactiv.
„Muzeul Pâinii” va putea fi vizitat pe perioada Zilelor Cetăţii Oradea (29 iunie – 3 iulie) în intervalul orar 9.00 – 19.00, iar în restul zilelor, de luni până duminică, inclusiv, de la ora 9.00 la 17.00. Taxa de vizitare este de 3 lei pentru toate expoziţiile muzeului.