Lucrările au fost realizate în cadrul proiectului pe fonduri europene „Reabilitarea Pasajului Vulturul Negru (sistem de canalizare şi pavaj interior) şi iluminat arhitectural în vederea unei optime exploatări turistice şi a înscrierii acestui monument în circuitul european al Secessionului” – Lotul 1, proiect revizuit, la care s-a adăugat şi Lotul 2, din buget propriu – Reabilitarea Pasajului Vulturul Negru – Pavaj Curtea interioară.
Lucrările de montare a pavajului din marmură şi granit au început în luna aprilie 2016, fiind realizate de asocierea de firme Drumuri Orăşeneşti şi Porfido ed Arte Consorzio Stabile del Trentino, la preţul de 1.667.453,93 lei. Suprafaţa pasajului acoperit de 1024 mp a fost repartizată astfel: 725 mp plăci de granit, 252 mp plăci de marmură, 24 mp – capace demontabile, 9 mp – suprafaţă grătare pentru ventilarea subsolului, 10 mp – ştergătoare de picioare, 4 mp – capace canal.
Cu ocazia acestui contract pe fonduri europene, Primăria Oradea a derulat din bugetul propriu proiectul de amenajare a curţii interioare a Pasajului Vulturul Negru, tocmai pentru ca întreg ansamblul să aibă un aspect unitar.
Iniţial, reabilitarea pavajului din Pasajul Vulturul Negru a fost realizată de către firma Marconst cu un mozaic cu motive florale, însă Primăria Oradea nu a recepţionat lucrările încheiate în vara lui 2013, întrucât acestea erau necorespunzătoare. S-au constatat atunci o serie de vicii de execuţie: fisuri în mozaic, diferenţe de culoare ale mozaicului, straturi de mozaic care nu fac aderenţa cu stratul suport, plăci de mozaic ciobite, rosturi lipsă sau rosturi neuniforme. În urma problemelor apărute, Primăria Oradea, prin Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, a solicitat schimbarea soluţiei tehnice privind reabilitarea pavajului din Pasajul Vulturul Negru. Proiectul tehnic a fost revizuit şi s-a derulat o nouă procedură de achiziţie publică, pentru realizarea pavajului din marmură şi granit.
În perioada următoare, firma Constructorul Sălard va continua lucrările la faţadele Pasajului Vulturul Negru. Până acum s-a restaurat deja o suprafaţă importantă din pictura originală a cupolei pasajului şi a pereţilor aferenţi.
[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”108248014930860277623″ ualb=”6302339957876231713″ imgl=”fancybox” style=”wall” row=”4″ size=”220″ num=”80″ border=”1″ highlight=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]