Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române va participa sâmbătă şi duminică, în Bihor, la sfinţirea noii biserici de la Mănăstirea Izbuc şi a Catedralei episcopale din Oradea, purtătorul de cuvânt al Episcopiei ortodoxe de Oradea, preotul Cristian Rus.
Cele două evenimente marchează aniversarea celor 100 de ani de la reînfiinţarea Eparhiei ortodoxe de Oradea, prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand I Întregitorul la 30 august 1920.
„Tot în acest an se împlinesc 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, în anul 1680, dar şi 325 de ani de la menţionarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei şi a ierarhului ei de atunci, Efrem, în Diploma Împăratului austriac Leopold I din anul 1695”, a anunţat într-un comunicat episcopia ortodoxă.
Sâmbătă, 19 septembrie, este programată târnosirea noii biserici „Adormirea Maicii Domnului” de la Mănăstirea Izbuc, duminică, în 20 septembrie, urmând să aibă loc sfinţirea Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Oradea.
Programul liturgic va începe sâmbătă la ora 9,00, când episcopul Oradiei, Sofronie Drincec, va oficia Sfânta Liturghie, pe o scenă amenajată în vecinătatea noului lăcaş de cult. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de ierarhii invitaţi, vor săvârşi slujba de târnosire a noii biserici, de la ora 11,00.
În ziua următoare, duminică, la Oradea, Prea Fericitul Daniel va oficia slujba de sfinţire a Catedralei Episcopale „Învierea Domnului”, construită în faţa Cetăţii Oradea. La fel ca în ziua precedentă, programul liturgic va începe de la ora 9,00 cu Sfânta Liturghie oficiată de episcopul Sofronie Drincec, iar de la ora 11,00 Patriarhul Daniel, însoţit de un sobor de 28 de episcopi, va oficia slujba de târnosire a catedralei.
Cele două evenimente sunt organizate cu măsuri speciale pentru protejarea sănătăţii participanţilor şi pentru buna desfăşurare a manifestărilor religioase.
Din cauza situaţiei generate de pandemia actuală şi a numărului limitat de locuri din Catedrala Episcopală din Oradea şi din biserica nouă a Mănăstirii Izbuc, intrarea în interiorul celor două lăcaşe de cult se va face strict pe bază de invitaţie.
Mulţimea clerului şi credincioşii vor putea să asiste la sfintele slujbe în proximitate, prin intermediul a câte unui ecran de mari dimensiuni. La intrarea în sfintele lăcaşuri şi în perimetrul acestora vor fi amplasate puncte de dezinfecţie, unde vor fi puse la dispoziţie măşti de protecţie şi apă potabilă îmbuteliată.