Mare parte din Europa se întoarce la o carantină aproape la fel de dură ca la începutul pandemiei. Pe fondul exploziei de cazuri COVID, în unele state, diferența față de carantina din primăvară este că nu s-au închis școlile și nu s-au mai sigilat granițele.
Francezii nu mai pot ieși din casă decât că să meargă la serviciu, dacă nu pot lucra de la domiciliu, ori pentru urgențe. Când pleacă ă, trebuie să aibă declarația pe proprie răspundere. Rămân deschise doar magazinele alimentare, centrele de optică, service-urile auto, farmaciile, iar elevii continua să meargă la școală.
În Italia, sunt restricții de circulație pe timpul nopții, la nivel național. În fiecare regiune, în funcție de numărul de infectări, carantina e pe diverse grade.
Magazinele neesențiale s-au închis, la fel sălile de sport, cinematografele. Elevii de liceu fac cursuri exclusiv online, iar călătoriile între regiuni sunt interzise. Mai e până vedem luminița de la capătul tunelului – cu aceste cuvinte, cancelarul Angela Merkel anunța săptămână trecută intrarea Germaniei în semicarantină.
S-au închis baruri, restaurante, săli de sport, teatre, cinematografe. Magazinele rămân deschise, la fel și școlile.
Belgia a închis aproape tot: coaforuri, restaurante, instituții de cultură, o serie de magazine. Se lucrează de acasă, obligatoriu, și e interzisa circulația pe timpul nopții. Restricțiile vizează inclusiv contactele sociale – o familie nu poate primi în vizită decât o persoană. Și nu mereu aceeași.
Sunt restricții nocturne, magazine, restaurante închise în toată Europa centrală și de est, iar în Cehia și Ungaria stare urgență. Și britanicii sunt în carantină – nu au voie să circule noaptea și s-a închis tot ce nu e considerat esențial. Dar nu șantierele de construcții, școlile sau unitățile de producție.