Mihai Șora a împlinit 104 ani. Filosoful care și-a petrecut copilăria lângă Beiuș a publicat o fotografie de când avea doar câteva luni

Mihai Şora împlineşte sâmbătă 104 ani. De ziua lui, a publicat pe Facebook o fotografie făcută în primele luni de viaţă şi povesteşte că o astfel de poză constituia un adevărat eveniment pentru familiile de la începutul secolului XX.

Născut pe 7 noiembrie 1916, Şora povesteşte că în acea perioadă realizarea unei fotografii era un mare eveniment, nu un obicei comun, ca în prezent. Timişorenii mergeau în atelierul fotografului Kossak, „gătiţi ca de sărbătoare”, îşi aminteşte el.

„Părinţii îşi duceau copilul la fotograf ca pe un bibelou mai curând decât ca pe o fiinţă vie. Pentru mulţi dintre părinţii generaţiei mele, fotografia aceasta inaugurală a fost singurul lucru care le-a rămas de pe urma copilului: mortalitatea infantilă se adăuga celorlalte încercări prin care treceau ei: război, sărăcie, boli fără leac, opresiuni, prigoane”, a scris Mihai Şora pe Facebook.

Mihail Șora s-a născut pe 7 noiembrie 1916, Ianova, Comitatul Timiș, Austro-Ungaria, ca fiu de preot ortodox originar din satul bihorean Feneriș, locul in care filosoful si-a petrecut toate vacantele de vara si uneori si pe cele de Pasti, pana la varsta de 15 ani.

„Singura taranime pe care o cunosc de la vatra e cea din partea apuseana a tarii, inclusiv cea din Bihor (tatal meu se trage din depresiunea Beiusului, situata intre Muntii Codrului si Apusenii propriu-zisi)”, spune filosoful care, a vizitat în urmă cu 2 ani locurile copilariei de langa Beius iar apoi a postat pe Facebook cateva amintiri insotite de o fotografie din cimitirul satului.

„Dealurile și pășunile copilăriei mele au rămas tefere, chiar dacă au dispărut casele de lemn, iar prunii și cireșii nu mai sunt aceiași. Bunicii nu se mai cațără în copaci, ci își duc scăunelul la subțioară, urcând coasta-boacii lor până pe culmea de unde pot privi – încrezători, dar nu mai puțin îngrijorați – spre zarea surpată și tulbure a țării.Dragi copii,
la Feneriș s-au copt cireșele. Bucurați-vă de ziua aceasta și de toate zilele – albe, negre ori pestrițe – care vor veni.„, a scris Mihai Șora.

https://www.facebook.com/mihaisora/posts/3501507273238597
Distribuie informația
Alte știri