Black Friday se desfășoară anul acesta în condiții speciale, din cauza pandemiei, astfel că va crește mult ponderea online-ului și mai puțini vor merge în magazinele fizice.
Unele magazine au început încă din octombrie, iar altele zilele trecute. La eMAG, Black Friday a început la 7.38 și cele mai mari comenzi au depășit 30.000 de lei. La fel ca anii trecuți, cele mai bune oferte se epuizează în câteva minute și deci puțini vor fi cei care chiar își vor cumpăra ceva cu reducere mare. Chiar și așa, estimările sunt că vânzările vor depăși pe cele din 2019, cu 15-20%.
Inspectorii Antifraudă din cadrul ANAF vor monitoriza tranzacţiile online de Black Friday, din acest weekend, precum şi obligaţiile fiscale care se vor naşte în această perioadă de reduceri, care conduc la volume foarte mari de vânzări.
În acest context, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală reaminteşte şi firmelor de curierat că au obligaţia legală a verificării identităţii reale a vânzătorilor cu care încheie contracte pentru livrarea mărfurilor.
otodată, ANAF încurajează conformarea voluntară şi reaminteşte tuturor persoanelor şi firmelor care au avut venituri din vânzări online că pot accesa facilităţile fiscale privind plata obligaţiilor bugetare.
De la începutul operaţiunii “Mercur”, inspectorii ANAF au verificat clienţi ai firmelor de curierat rapid cu cel mai mare volum de livrări cu plata “ramburs”, fără plata obligaţiilor fiscale aferente, atât persoane fizice care au vândut online en-detail produse achiziţionate angro, cât şi persoane juridice care au achiziţionat intracomunitar sau au importat bunuri, pentru care s-au emis bonuri fiscale sau facturi cu valori subevaluate către cumpărători a căror identitate este dificil de verificat, apoi le-au comercializat prin intermediul platformelor online cu livrare direct către cumpărători.