Electrificarea tronsonului de cale ferată Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor, proiect important cu bani din fondul de salvare

România își face planurile cum să cheltuiască banii din fondul de salvare. Două treimi se vor duce către tranziția verde și schimbări climatice, 15% pentru competitivitate economică și reziliență și 20% pentru servicii publice, dezvoltare urbană.

Sunt însă date ambițioase pentru alocările pentru infrastructură. Peste nouă miliarde de euro până în 2026.

Cei mai mulți bani din Planul Național de Recuperare și Reziliență vor merge către dezvoltarea intrastructurii de transport – 9,2 miliarde de euro, către proiecte de utilități publice – 4,3 miliarde euro, precum și către modernizarea sistemului de sănătate – 1,8 miliarde de euro, potrivit unui draft al documentului ce urmează să fie prezentat public de guvern în perioada următoare.

Pe sectorul feroviar cel mai important proiect, care ar putea primi finanțare prin noul program de redresare economică post-pandemie este modernizarea și electrificarea tronsonului de cale ferată Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor. Acesta presupune reabilitarea liniei pe o distanţă de 166 km, electrificarea pe 160 km și dublarea liniei pe 88 km.

Este vorba despre realizarea celei de-a doua conexiuni feroviare electrificate cu graniţa de vest, spre Ungaria, după cea de la Curtici.

Alte știri