Realizeaza viori din paltin, cires si chiar din corn de cerb iar goarna o face din lemn pentru a atenua sunetul metalic, asa cum i-a cerut acum mai bine de 30 de ani, fiul sau, pe atunci elev la o scoala de muzica, iar astazi cunoscut consultant in afaceri si mai nou politician.
Cornel Salvator Palladi, tatal consilierului local, Dacian Palladi a inceput sa faureasca viori cu goarna in 1983. Baiatul sau vazuse una la un coleg iar tatal a fost imediat de acord sa-i confectioneze un instrument, mai ales ca avea la indemana atat priceperea (absolvise o scoala de arte si meserii plus o specializare in constructii de masini) cat si tabla necesara goarnei, pe care a procurat-o din Germania.
„Asa a inceput totul” , povesteste barbatul, ajuns la 70 de ani, despre ceea ce a devenit, in timp, pasiunea care-l tine si acum „verde„. Cornel Salvator Palladi a fost prieten cu Dorel Codoban, iar dupa ce maestrul viorilor cu goarna s-a dus sa cante intr-o lume mai buna, l-a cunoscut pe tanarul violonist Cornel de la Chiscau si, impreuna, fac cunoscut instrumentul traditional Bihorului la festivaluri de folclor in tara sau in strainatate. Paradoxal, acolo sunt si cei mai multi cumparatori, chiar daca, aparent, strainii cunosc doar vioara clasica.
La varsta la care cei mai multi pensionari aleg telecomanda televizorului si odihna meritata dupa o viata de munca, Cornel Palladi lucreaza uneori si 3 luni, cate 4 ore pe zi pentru a pune pe raft o singura vioara. Televiziunea publica a trimis un car intreg sa-l filmeze la Beius, in timp ce lucreaza, iar in toamna ar putea participa la o emisiune de succes la PRO TV.
„Eu dau viata lemnului prin viorile cu goarna iar ele imi dau viata mie„, spune lutierul care nu fabrica simple instrumente, de serie, ci adevarate opere de arta, le aduce inovatii tehnice, le schimba forma si le imbunatateste sunetul. Cornel Salvator Palladi si-a adus in acest weekend viorile la Oradea, in Parcul Balcescu, la Targul Mesterilor Populari.
De la tata, la fiu
Si fostul viceprimar, Dacian Palladi (foto) este un iubitor al folclorului romanesc. „Dacian are si acum acasa mai multe instrumente muzicale, are vioara, clarinet…ii place muzica„, spune mesterul de viori despre fiul cu care, cu mult inainte de a fi politician, canta impreuna la nuntile din toata zona Muntilor Apuseni.
[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”108248014930860277623″ ualb=”6307566336481811073″ imgl=”fancybox” style=”wall” row=”4″ size=”220″ num=”80″ border=”1″ highlight=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]