DSCSA Bihor: Reguli pentru sacrificarea porcilor în gospodării. Examenul trichineloscopic, obligatoriu

Pentru a veni în spijinul cetățenilor, complementar examenelor efectuate de medicii veterinari împuterniciți din fiecare comună, DSVSA Bihor, prin personalul propriu din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor și cel din cadrul laboratorului de specialitate sanitar veterinar din Oradea, organizează în zilele de 28.11. 2020, 30.11.2020 și 01.12.2019 mai multe centre de examinare a cărnii de porc, al căror orar de funcționare este detaliat după cum urmează:

  1. un centru de permanență la nivel județean, situat la sediul DSVSA Bihor – compartimentul de parazitologie din cadrul LSVJ Bihor, din Oradea, str. Ion Bogdan nr. 37, care va funcționa, pentru perioada menționată, zilnic între orele 830-1300.
  2. un centru de permanență la nivelul municipiului Oradea, organizat la sediul CSVSAO Oradea 1 din cadrul Pieței Cetate a Municipiului Oradea, care funcționează pentru perioada menționată, zilnic între orele 830-1400.
  3. un centru de permanență la nivelul municipiului Salonta, organizat la sediul CSVSAO Salonta, din municipiul Salonta, str. Cantacuzino nr. 2-4, care funcționează pentru perioada menționată, între orele 830-1300.
  4. un centru de permanență la nivelul municipiului Beius, organizat la sediul CSVSAO Beiuș, din municipiul Beiuș, Aleea Moților Bloc AN 5, care funcționează pentru perioada menționată între orele 830-1300.

Menționăm faptul că efectuarea examenului de specialitate în vederea depistării Trichinella spp., la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale se efectuează doar pentru carnea de porc domestic crescut și sacrificat pe raza circumscripției pe care o deservește centrul respectiv. Pentru carnea de porc mistreț sau provenită de la un alt animal sălbatic, respectiv pentru carnea de porc domestic cu altă origine decât cea menționată anterior, examinarea pentru depistarea Trichinellei spp. se efectuează doar la nivelul LSVJ din cadrul DSVSA Bihor, prin metoda digestiei artificiale, laborator județean acreditat pentru depistarea Trichinella spp.

Valoarea unui examen trichineloscopic la carnea de porcine domestice sacrificate în gospodăriile populației, în conformitate cu Ord. Președintelui ANSVSA 96/2014 cu modificările ulterioare, este de 21 lei, dacă se execută la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale, respectiv de 21 lei + TVA pentru tehnica prin trichineloscopie directă și 76 lei + TVA pentru tehnica digestiei artificiale, dacă se efectuează în laboratorul acreditat din cadrul DSVSA Bihor.

COMERCIALIZAREA SAU ÎNSTRĂINAREA CĂRNII DE PORC NEEXPERTIZATĂ SANITAR VETERINAR ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR SE SANCŢIONEAZĂ CU AMENZI CUPRINSE ÎNTRE 20.000 ȘI 40.000 DE LEI.

Vă atragem atenţia că Trichineloza este o zoonoză, de natură parazitară ce se transmite la om prin ingerarea de carne de porc (dar și carne de la alte animale omnivore) insuficient tratată termic, care conţine larve sau chişti cu larve ale nematodului Trichinela specie. Cel mai frecvent este diagnosticat tipul Trichinella spiralis. La om boala se manifestă iniţial prin tulburări digestive, urmate de tulburări generale sistemice, pentru ca în final să se localizeze la nivel muscular, tradusă prin dureri şi tulburări musculare şi locomotorii. Îmbolnăvirea poate să determine sechele pentru tot restul vieţii.

De asemenea rugăm consumatorii să ne informeze de urgenţă în caz că au știință de cazuri în care se intenționează comerializarea de alimente în condiții care ar putea reprezenta o neconformitate pentru siguranța alimentelor, respectiv a cazurilor în care au cunoștință de comercializarea de produse alimentare în spații/ locuri neautorizate sau din surse/ tăieri clandestine. Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor precum și a circumscripțiilor teritorile, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro , ori la CALL CENTER din ANSVSA la numărul de telefon: 0800.826.787 sau la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro.

Alte știri