Pâinea şi carnea se scumpesc anul acesta, după ce uleiul deja şi-a majorat preţul cu 20%, iar preţul pâinii va creşte şi el cu până la 15% în următoarele luni, avertizează preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.
Specialiştii spun că explozia preţurilor ar fi putut fi evitată, dacă Ministerul Agriculturii ar fi mărit rezerva de cereale a statului.
Pentru că anul agricol 2020 a fost unul extrem de secetos, cerealele au ajuns să atingă preţuri-record. Spre exemplu, tona de grâu de panificaţie s-a scumpit cu 130 de lei în ultimul an şi trece lejer de 1.000 de lei.
Şi porumbul s-a scumpit masiv în aceeaşi perioadă, cu circa 185 de lei pe tonă, iar toate aceste scumpiri se vor reflecta în preţul produselor alimentare de bază, spun specialiştii.
„Uleiul s-a scumpit cu 20%, probabil că pâinea va lua undeva la 10-15% în următoarea perioadă. Şi la carnea de porc vom avea o scumpire. Intervine şi scumpirea combustibilului de la 1 ianuarie”, a spus Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Pro Agro.