Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a declarat, vineri, că persoanele care au absolvit liceul cu diplomă de bacalaureat şi sunt majore sau împlinesc în acest an 18 ani se pot înscrie la concursul pentru ocuparea unuia dintre cele 2.403 de locuri disponibile în cele şase şcoli postliceale ale MAI. Astfel, sunt 1.483 de locuri la Şcolile de Agenţi de Poliţie din Câmpina şi Cluj-Napoca, 400 de locuri la Şcolile de Subofiţeri de Jandarmi din Drăgăşani şi Fălticeni, 220 la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră din Oradea şi 300 de locuri la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă Boldeşti.
Cererile de înscriere se vor depune, în perioada 15 – 28 februarie, la structurile de resurse umane din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie, de jandarmerie sau pentru situaţii de urgenţă ori la inspectoratele teritoriale ale poliţiei de frontieră, precum şi la structurile de resurse umane ale Inspectoratelor Generale, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa candidatului.
Candidaţii care vor să se înscrie la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră şi nu au domiciliul într-un judeţ limitrof frontierei pot depune cererea de înscriere la structurile de resurse umane din unităţile subordonate Inspectoratului General al Poliţiei Române. Candidaţii se pot înscrie la o singură şcoală postliceală. Dosarul de recrutare trebuie completat până la 10 martie.
„Candidaţii trebuie să îndeplinească în mod cumulativ o serie de condiţii generale şi criterii specifice. Ei trebuie să fie apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic. În cazul candidaţilor pentru care se constată neîndeplinirea acestei condiţii, procedura de recrutare încetează. Evaluarea psihologică se susţine până la data de 8 martie 2021, potrivit planificării întocmite de către compartimentele cu atribuţii de recrutare. Proba eliminatorie de evaluare a performanţei fizice constă în parcurgerea unui traseu practic-aplicativ şi se susţine în perioada 18 – 24 martie 2021”, a afirmat Dajbog.
Pe site-ul MAI, dar şi pe conturile de social-media ale Ministerului şi ale structurilor MAI se găsesc clipuri video cu probele pe care le presupune traseul practic-aplicativ pentru poliţişti şi jandarmi şi cel pentru pompieri.
Ca noutate, în acest an, candidaţii care s-au înscris la şcolile de Poliţie, Jandarmerie sau Poliţie de Frontieră vor fi repartizaţi pentru evaluarea performanţei fizice pe 7 centre zonale, în funcţie de domiciliu, astfel: – Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” – pentru candidaţii din Municipiul Bucureşti şi judeţele: Argeş, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Teleorman, Tulcea;- Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina – pentru candidaţii din judeţele: Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Prahova, Vrancea;- Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca – pentru candidaţii din judeţele: Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sălaj, Sibiu;- Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea – pentru candidaţii din judeţele: Arad, Bihor, Caraş-Severin, Satu Mare, Timiş;- Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani – pentru candidaţii din judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea.- Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni – pentru candidaţii din judeţele: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui;
Candidaţii care promovează proba de evaluare a performanţei fizice vor susţine, în 27 martie, proba de verificare a cunoştinţelor. Se va susţine la unităţile de recrutare, respectiv la sediile inspectoratelor judeţene în funcţie de domiciliul sau reşedinţa candidatului, cu excepţia situaţiilor care nu permit acest lucru din motive obiective. Unităţile de recrutare vor fi desemnate unităţi de selecţie prin ordin sau dispoziţie a inspectorului general. În ceea ce priveşte candidaţii care au optat pentru admiterea în Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă Boldeşti, aceştia vor susţine toate probele de concurs la sediul acestei unităţi de învăţământ.