Universitatea Oxford din Marea Britanie anunță că va modifica programa de învățământ și va reduce repertoriul compozitorilor albi din perioada sclaviei, făcând astfel loc pentru genuriși forme muzicale ce aparțin culturii negrilor, precum hip hop, rap, jaz și alte forme muzicale care nu sunt atât de centrate pe cultura albilor europeni.
Decizia este o urmare a mișcării „Black Lives Matter” începută în vara anului trecut în USA, după ce un polițist alb a omorât un chelner de culoare. Fapta filmată cu un telefon mobil și postată pe internet a dus la un val de proteste în USA, iar apoi și în Europa.
Universitatea Oxford își justifică decizia astfel: notația muzicală și formele muzicale pe care se bazează muzica europeana sunt considerate de câțiva profesori drept colonialiste. Modificările trebuie să afecteze și să influențeze bazele studiului muzical. Mai multe cadre didactice au acuzat faptul că prin actuala programă de învățământ devin complici ai supremației albilor (white supremacy). Publicațiile Sunday Telegraph și Stern citează profesori care acuză că în programă se studiază „prea multe lucrări ale compozitorilor europeni albi din era sclaviei”. Ei se referă la Haydn, Mozart sau Beethoven dar și alți compozitori clasici care au trăit înainte de abolirea sclaviei.În Marea Britanie sclavia a fost abolită în 1807, iar în USA abia în 1865.
Mai mult hiphop și jazz
În documentele conservatoriului care au parvenit presei, notația și formele muzicale sunt considerate drept „sistem de oprimare colonialist”. Studierea în continuare a muzicii compuse în perioada în care „legăturile cu trecutul colonialist nu au fost încă rupte” ar fi „o lovitură în față” pentru unii studenți. În viitor trebuie prețuite și promovate mai mult alte genuri muzicale, precum hiphop, jaz și „alte teme și forme care nu sunt centrate european”.
Un purtător de cuvânt al Universității Oxford a declarat postului radio classic.fm că temerile conform cărora muzica clasică va dispărea din programa de învățământ sunt nefondate. Se va preda în continuare muzica clasică europeană și istoria ei, dar cu un ochi critic. Dar universitatea se străduiește să găsească noi modalități de a le oferi studenților accesul la culturi „ne-vestice”, la muzică populară din întreaga lume, care până acum nu au fost atât de prezente în programa școlară.
Noile planuri nu sunt însă împărtășite de majoritatea cadrelor didactice. Cultura muzicală europeană și notația ei își au rădăcinile în muzica liturgică medievală, cum ar fi cântecul gregorian, și e astfel mult mai veche decât sclavia negrilor.
Daniela Stoica
Surse: stern.de